Experienta de pana acum arata ca e mai usor sa inchei un acord cu FMI decat sa-l duci pana la capat. Guvernele, indiferent cum s-au numit ele, nu au reusit sa indeplineasca niciodata conditiile unui acord cu FMI. De cele mai multe ori s-au impotmolit in mlastina masurilor populiste. Marirea salariilor in administratia publica, functionarea intreprinderilor cu pierderi ori dictatura tarifelor practicata de companiile nationale au dus la cresterea deficitului bugetar, a inflatiei ori a deficitului comercial.
De data aceasta, in pofida crizei in valuri BIR – FNI – BCR – BPR, directorii de la Washington au decis sa acorde Romaniei inca o transa din acordul de imprumut stand-by. Banii de la FMI vor fi urmati de cei de la Banca Mondiala si Uniunea Europeana.
Marea intrebare este daca Romania va obtine si urmatoarele transe din acord. Pentru ca de data aceasta FMI a schimbat cerintele obtinerii imprumutului. Lupta cu blocajul financiar este, in acest moment, inclusa in cerintele acordului. Or, boala blocajului financiar este veche in economia romaneasca si ea s-a acutizat. Oricate artificii ar face Guvernul, zidul blocajului financiar va fi dificil de spart. Din acest motiv, sosirea viitoarelor transe de la FMI sta sub un mare semn de intrebare.