Realizarea intregului proiect Siriuc-Surduc-Nehoiasu din judetul Buzau, conform planurilor initiale, necesita o investitie de 300 milioane dolari. „La vremea cand a fost elaborat, s-a gandit executia unui baraj de mari dimensiuni, care l-ar fi situat, ca marime, pe locul doi in Europa. Numai acest baraj ar costa in prezent peste 100 milioane dolari”, declara Silviu Nicolae, reprezentantul firmei Harza in Romania. Reevaluarea proiectului initial a condus la gasirea unei variante prin care exploatarea potentialului hidroenergetic poate fi realizata pe parcursul a trei etape distincte. „Finalizarea primei hidrocentrale pe raul Buzau nu exclude posibilitatea continuarii proiectului, daca se va gasi cineva dispus sa-si ingroape banii in lucrari de hidroamelioratii”, afirma Silviu Nicolae. Continuarea constructiei conform proiectului initial nu se justifica din punct de vedere economic, sumele investite neputand fi recuperate din vanzarea de energie electrica. Studiul realizat de firma americana a stabilit ca prima hidrocentrala poate fi realizata cu 40 milioane dolari, bani care vor fi asigurati de companiile Harza, Hidroelectrica si investitori europeni.
Proiectul ce va fi realizat de societatea mixta romano-americana este de mici dimensiuni. Raportat la puterea instalata a Hidroelectricii, de 5.803 MW, cei 155 MW (aproximativ o cincime din puterea instalata la CNE Cernavoda) ai noii hidrocentrale nu reprezinta un aport semnificativ in sistemul energetic national. Importanta este implicarea unei companii straine in finantarea unui asemenea proiect energetic, care ar putea atrage alti finantatori externi pentru finalizarea unor obiective aflate in diverse stadii de executie.
Productia anuala de energie electrica se va cifra la 260 GWh, cantitate care va fi cumparata in totalitate de Hidroelectrica, la pretul de recuperare a investitiei. Aceasta inseamna ca pretul unui kilowatt-ora fabricat pe raul Buzau, si livrat in sistemul energetic national va fi mult mai mare pe intreaga perioada de amortizare a constructiei, dar aceasta nu se va resimti in pretul final platit de consumatori. Explicatia rezida in posibilitatea companiei producatoare de energie electrica (Hidroelectrica), ce produce circa 17.000 GWh/an, la un pret mediu de circa 10 dolari megawatt-ul-ora, de a „dilua” costurile suplimentare cauzate de recuperarea investitiei de la Siriuc-Suduc-Nehoiasu. Punerea in functiune a noului obiectiv hidroenergetic este programata peste cinci ani.
La inceputul anilor optzeci au fost demarate lucrari de amploare la mai multe obiective de acest tip (cunoscute sub termenul generic de santiere nationale) ce vizau inclusiv regularizarea cursurilor unor rauri si transformarea acestora in cai navigabile. Dupa 1990, lucrarile au fost practic abandonate, fondurile disponibile pentru investitii diminuandu-se incontinuu. La multe dintre aceste proiecte, sistarea lucrarilor a dus la disparitia organizarilor de santier, deteriorarea utilajelor, ceea ce conduce la costuri suplimentare pentru reluarea activitatii.
Din cele 60 de hidrocentrale aflate in diverse stadii de executie, 17 sunt deja conectate la SEN, dar mai necesita lucrari de finisaj, estimate la 50 milioane dolari. Alte 15 obiective se afla in stadii avansate de constructie cuprinse intre 60% si 95%, finalizarea acestora urmand a fi efectuata din fondurile proprii ale societatii Hidroelectrica. Restul de 28 de hidrocentrale se afla in stadii incipiente de executie, fiind necesare investitii totalizand 1,3 miliarde dolari, pana la punerea lor in functiune. Pentru finalizarea acestora se cauta finantare externa, contractul incheiat cu compania Harza putand constitui un stimulent si pentru alti investitori.    

Proiectul Harza
Total investitie:    40 milioane USD
Putere instalata:     155 MW
Productie:     260 GWh/an
Hidrocentrale apartinand Hidroelectrica in functiune:     128
in constructie:     60
Suma necesara pentru finalizarea investitiilor:     1,3 miliarde USD
Harza Engineering Company:
Firma fondata in 1920, specializata in consultanta pentru proiecte hidrotehnice si in hidroenergie.