Premierul Florin Cîţu l-a acuzat pe fostul ministru al Justiţiei, Stelian Ion, de un blocaj la nivelul acestui minister cu privire la programul de investiţii “Anghel Saligny”, motiv pentru care l-a demis.

Documentul care-l incriminează pe Florin Cîţu!

Iată însă că lucrurile nu stau chiar aşa. Potrivit unui document oficial al Guvernului, prezentat de G4Media.ro, Ministerul Justiției a primit abia joi, 2 septembrie, proiectul în original de ordonanță de urgență pentru lansarea programului de investiții.

Asta înseamnă la o zi după ce Florin Cîţu l-a înlăturat din funcţie pe Stelian Ion.

Data de intrare trecută pe documentul respectiv este 2 septembrie 2021, iar instituţia care la trimis către Ministerul Justiţiei este Ministerul Dezvoltării.

Premierul Florin Cîţu îl acuzase pe Stelian Ion că nu ar fi vrut să avizeze proiectul de Ordonanţă de Urgenţă. Însă fostul ministru al Justiţiei a declarat, în repetate rânduri, că ministerul său nu putea da un aviz de legalitate pentru că nu avea documentul original.

Sursa foto: G4Media.ro

Reacţia imediată a premierului Florin Cîţu

Reacţia lui Florin Cîţu la aceste informaţii a venit imediat. Şeful Guvernului afirmă că ordonanţa a fost retrimisă, joi seara, pentru că s-a schimbat ministrul.

El a afirmat că pe 12 august a fost trimis pentru prima oară originalul acestui document.

“În original a fost trimisă pe 12. (…) Şi aseară a fost retrimisă pentru că s-a schimbat ministrul şi, cum ştiţi, un nou ministru trebuie să avizeze şi să semneze un nou act care intră în şedinţa de Guvern”, a spus Cîţu, înainte de şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, potrivit Agerpres.

Contrele dintre Florin Cîţu şi Stelian Ion

“Am luat o decizie necesară. Acum câteva minute am trimis președintelui României cererea de revocare din funcția de ministru al Justiției a domnului Stelian Ion. Nu voi accepta în Guvernul României miniștri care să se opună modernizării României.

Stelian Ion este o ministru care, din nefericire, nu a reușit să se impună în coaliție, nu a reușit să își ducă la bun sfârșit proiectele. Un exemplu este desființarea Secției Speciale, care nici după opt luni de mandat nu a fost desființată.

A bloca activitatea Guvernului doar pentru că nu ești de acord să dezvolți comunitățile înseamnă încălcarea mandatului dat de Parlament prin Programul de Guvernare. Nu voi permite ca poporul român să fie șantajat”, spunea Florin Cîţu, în seara zilei de 1 septembrie, la Palatul Victoria.

El mai susţinea că originalul privind programul “Anghel Saligny” a fost transmis de la Ministerul Dezvoltării către cel al Justiţiei pe data de 25 august. Stelian Ion însă a precizat că a fost vorba doar despre o copie, nu originalul.

“De la Ministerul Dezvoltării nu a venit decât o copie a acelui document. Potrivit Hotărârii de Guvern 561/2009, care reglementează această activitate, de elaborare şi adoptare a actelor normative la nivel de Guvern, ultima instituţie avizatoare în acest lanţ de avizare este Ministerul Justiţiei.

Ca atare, de fiecare dată ne vin la avizare proiectele de acte normative cu toate semnăturile şi toate avizele luate de la toate ministerele. De data aceasta, deşi adresa de înaintare a conţinut în mod eronat, consider că este o greşeală, care poate fi rectificată, nu-mi imaginez că a fost cu intenţie acea menţiune că s-ar fi trimis originalul, s-a trimis în realitate o copie.

În documentaţia noastră, în registrele noastre figurează acel dosar ca fiind copie”, a precizat fostul ministru al Justiţiei, pe 1 septembrie.

Sursă foto: Facebook, Guvernul României