Cine trebuie să depună declarația unică

Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Declaraţia se completează şi se depune şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), recomandă ca Declaraţia Unică să fie depusă prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv:

  • prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual”, disponibil pe portalul www. anaf. ro;
  •   prin intermediul serviciului „Depunere declaraţii”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro, pe baza certificatului digital calificat.

De asemenea, DU se poate depune şi în format hârtie, direct la registratura organului fiscal, sau prin poştă, cu confirmare de primire.

Pentru completarea şi depunerea declaraţiei unice contribuabilii pot solicita sprijin, astfel:

  •  apelând Serviciul central de asistenţă telefonică a contribuabililor – Call – center, la numărul de telefon 031.403.91.60;
  •  prin e-mail, accesând Formularul de contact disponibil pe portal https://www.anaf.ro/asistpublic/  şi în serviciul Spaţiul Privat Virtual.

Ce amenzi se pot primi pentru nedepunerea în termen?

Potrivit procedurii, în baza informațiilor avute de autoritatea fiscală în termen de 15 zile de la expirarea termenului legal pentru depunerea declarației unice de impozit pe venit se vor întocmi listele cu persoanele fizice ce nu au îndeplinit obligația depunerii declarației unice. Amenzile pentru nedepunerea în termen a Declarației unice sunt cuprinse între 50 și 500 de lei.

În termen de 15 zile de la momentul în care listele cu persoanele fizice ce nu și-au depus declarația sunt finalizate, vor fi notificate acele persoane în scopul depunerii declarației unice.

Dacă au trecut alte 15 zile de la notificarea contribuabilului, iar acesta nu a depus Declarația unică privind veniturile realizate, autoritatea fiscală va trece la stabilirea din oficiu a obligațiilor de plata.

În stabilirea din oficiu a obligațiilor de plata, autoritatea fiscală ia în considerare diverse informații fiscale, cum sunt:

• Informații din alte declarații fiscale depuse anterior;
• Decizii de impunere generate de inspecții fiscale anterioare;
• Informații de la terți;
• Estimări privind activități efectuate în condiții similare de alți contribuabili:
• Normele de venit adoptate prin tranșe de venit.