Daca face noi angajari, o firma din categoria celor mici si mijlocii poate obtine un credit cu dobanda redusa la 17% pe an. Cuantumul acordat este de 30 milioane lei pentru fiecare loc de munca in plus. Totusi, jumatate din noii salariati trebuie sa provina din randul somerilor.
Daca viitorul patron face parte el insusi din randul persoanelor fara un loc de munca, sansele cresc. Oricum ar fi, afacerea trebuie sa respecte anumite canoane: firma sa aiba maximum 200 de angajati si o cifra de afaceri intre 10 milioane si 20 miliarde lei (in cazul firmelor deja existente); sa aiba activitate de baza in productie sau servicii; noii angajati sa fie mentinuti cel putin trei ani cu carte de munca; proiectul de fezabilitate sa fie avizat de un comitet de credit format din reprezentanti ai bancii si ai agentiei judetene pentru ocupare si formare profesionala (fostele oficii de munca).
Conditiile generale fiind indeplinite, mai raman de satisfacut cateva pretentii ale bancii, nu tocmai usoare, mai ales cand vine vorba de garantii. Acestea trebuie sa acopere 125% din valoarea creditului, plus dobanda aferenta, si sa fie, de preferinta in totalitate, imobiliare. Numai in proportie de 25% sunt acceptate garantiile de alta natura: echipamente, scrisoare de garantie bancara.
Daca trece testul, imprumutul va fi aprobat pe o anume durata: creditele pentru aprovizionare, productie, desfacere se pot intinde pe maximum un an, iar cele pentru investitii – pe maximum trei ani.
Suma imprumutata nu depaseste 120 milioane lei pentru intreprinderile infiintate de someri, 90 milioane lei pentru alte categorii de intreprinderi noi, pentru cele existente nefiind stabilit un cuantum anume, dar oricum nu mai mult de 30 milioane lei pentru fiecare nou angajat. Apreciind valoarea medie a unui imprumut la 60 milioane lei, rezulta ca aproximativ 2.500 de intreprinderi ar putea beneficia de finantare in conditiile unei dobanzi reduse. Pe de alta parte, daca toate fondurile vor fi utilizate, 5.000 de persoane ar putea fi reintegrate in munca. „Am orientat fonduri mai consistente catre judetele cu probleme mai mari, unde rata somajului este ridicata. In plus, am tinut cont si de modul cum s-a desfasurat activitatea anul trecut”, declara Gabriela Platon, purtator de cuvant la Agentia Nationala pentru Ocupare si Formare Profesionala (ANOFP), care gestioneaza fondurile. Judetul Hunedoara, cu o rata a somajului de 20,4% are alocate 7,5 miliarde lei; Vaslui: rata somajului 19%, fonduri 8 miliarde lei; Neamt: rata somajului 18,7%, fonduri 7,5 miliarde lei; Iasi: rata somajului 12,7%, fonduri 7 miliarde lei.
Dobanda la credit reprezinta jumatate din taxa oficiala a scontului anuntat de Banca Nationala a Romaniei pentru ziua respectiva. De pilda, pentru 27 mai a.c., dobanda la credit este de 17,5%, pentru o rata a scontului de 35%.
Daca nivelul dobanzii poate fi considerat redus, comparativ cu cel de pe piata, nu acelasi lucru se poate spune despre comision, stabilit la 5% din valoarea creditului. Intrucat nu isi ruleaza propriile resurse, deci nu poate castiga din dobanda, banca isi fixeaza un comision care sa ii acopere costurile si sa ii aduca si un profit. „Desi dobanzile stabilite prin lege nu au constituit o sursa de venituri pentru banca – venituri care sunt asigurate doar de comisioanele practicate -, acest produs (imprumuturile oferite – n.r.) a reprezentat o modalitate de atragere a unor noi clienti cu activitate de productie”, apreciaza Teodora Farini, director la Directia credite in cadrul Banc Post.
Tocmai pentru ca nu aduc profituri grase operatorului, aceste tipuri de finantare (importante pentru multi intreprinzatori) sunt, in general, ocolite de banci. La licitatia organizata pe 2 aprilie de ANOFP, nu s-au prezentat decat Banc Post si CEC. Totusi, lucrurile au stat bine fata de anii trecuti. In 1998, de pilda, doar Banc Post s-a aratat interesata.
„Pe o relatie de buna colaborare, ca sa spun asa, intre dl ministru Athanasiu si dna Petculescu – presedinte Banc Post – am reusit sa angrenam aceasta banca in program. Se impune un volum mare de munca, iar bancile noastre au fost obisnuite cu castiguri usoare”, sustine purtatorul de cuvant al ANOFP.
Anul trecut, din lipsa de competitori, licitatia nu a fost validata. Pana la urma, ANOFP a trebuit sa recurga la procedurile pentru sursa unica, ceea ce a intarziat foarte mult lucrurile. Abia in septembrie programul a devenit operational, astfel ca 4 miliarde lei – dintr-un total de 70 miliarde lei – au ramas neutilizati. In intervalul de timp ramas, Banc Post a aprobat 382 de credite, cele mai multe vizand investitiile – 50,76 miliarde lei. O mai mica parte – 15,24 miliarde lei – a reprezentat credite de productie. Prin utilizarea imprumuturilor, 2.583 someri si-au gasit un loc de munca si tot atatia si-au schimbat slujba (in decursul anului trecut). „Incercam prin toate metodele sa ajutam oamenii sa isi deschida propria afacere; este o mentalitate pe care noi nu o avem, dar care trebuie dezvoltata si cultivata”, a adaugat dna Platon.
In acest an, cel putin 5.000 de persoane ar urma sa fie angajate, dintre care cel putin 2.500 ar trebui sa provina din randul somerilor. Asadar ar fi reintegrati doar 0,2% din numarul total al somerilor existenti la aceasta data in Romania – 1,18 milioane.
Cele 150 miliarde lei sunt repartizate bancii in doua transe egale: 75 miliarde lei in primul semestru, deci pana la 30 iunie a.c., si tot atat in semestrul al doilea. Oricum, fondurile ramase dupa aceasta data pot fi utilizate in cea de-a doua jumatate a anului. Pentru orice eventualitate, cei interesati ar trebui sa se grabeasca, intrucat bani prea multi nu sunt, dar acte de intocmit, da.

l firma sa se incadreze in categoria IMM sau in cea a unitatilor cooperatiste cu maximum 200 angajati si cu o cifra de afaceri intre 10 milioane – 20 miliarde lei;
l sa creeze noi locuri de munca, dintre care cel putin 50% sa fie ocupate de someri;
l sa se angajeze in a mentine noii salariati cel putin trei ani, cu carte de munca;
l locurile de munca nou create sa nu fie rezultatul disponibilizarilor de personal operate la firma respectiva in ultimele 12 luni (in raport cu data incheierii contractului de credit)
l sa prezinte departamentului de creditare din cadrul agentiei judetene pentru ocupare si formare profesionala un studiu de fezabilitate, care sa fie avizat favorabil;
l creditul sa fie destinat investitiilor sau dezvoltarii productiei;
l sa prezinte garantii de cel putin 125% din valoarea creditului plus dobanda aferenta; garantiile sa fie imobiliare sau maximum 25% mobiliare, iar restul – imobiliare;
l sa aiba capacitatea de achitare a comisionului de 5% si, evident, de rambursare a creditului la termenul stabilit;
l daca fiinteaza deja ca intreprindere, sa fi inregistrat rezultate financiare pozitive in activitatea anterioara.