Pilotul G. V. Zimin a scris o carte de memorii despre luptele aeriene, Piloți de vânătoare, și a putut să spună că aparatele Hurricane și P-40 erau niște vechituri, ce puteau fi scoase din dotare înainte de începerea războiului. Cum nu putea să afirme aceleași idei despre Spitfire și P-39 Airacobra, au sosit într-un număr prea mic în raport cu necesitățile frontului. Este interesant de observat că hârtia poate să suporte orice teză și apoi astfel de idei trec în mediul virtual și apare fenomenul bulgărelui de zăpadă. Așa apar unele zise adevăruri istorice. Avioanele Hurricane erau cele care reușiseră să provoace pierderi importante forțelor Luftwaffe în anul 1940, bombardierele germane fiind grav afectate de tirul celor opt mitraliere.

Au fost expediate spre est și aparate concepute pentru atac la sol, care funcționau bine în condițiile din deșertul nord-african. Aparatele P-39 au fost cele pe care au obținut cele mai multe victorii așii sovietici, puterea de foc fiind dată de tunul de calibrul 37 mm și de mitralierele grele și ușoare. Tunul de calibrul 37 mm, așa cum aveau tancurile ușoare la începutul ostilităților pe Frontul de Est, era capabil să producă avarii grave oricărui bombardier dintr-o singură lovitură. Variantele cu piese de calibrul 20 mm aveau o putere de foc deosebită în timpul scurtelor încleștări cu avioanele inamice de vânătoare și piloții germani au început să evite modelele americane cu stele roșii. În plus, puterea de încasare a tehnicii sosite de peste ocean era impresionantă în raport cu ceea ce se găsea în lagărul socialist.

Folosite la altitudini sub 3.000 m, veninoasele mașini zburătoare erau un mare pericol pentru temutele Me-109 și FW-190. Erau ideale pentru acoperirea trupelor de infanterie și tancuri trimise la asalt sub umbrela de Il-2.

Spitfire a fost păstrat pentru apărarea centrelor importante ale vastului lagăr socialist și de aceea nu erau pe front. Aceeași soartă a avut-o și aparatele P-63 Kingcobra până când au apărut avioanele cu reacție de calitate.

SUA a trimis chiar prea multă tehnică de luptă dacă se ține cont că Iosif Vissarionovici Stalin promitea distrugerea capitalismului și a lumii libere cu orice preț. Lagărele sovietice au fost mai multe și au nenorocit până la exterminare mai mulți oameni decât au făcut-o călăii naziști. A făcut totul pentru atingerea acestui obiectiv criminal și numai asaltul german i-a stricat socotelile ce arătau minunat pe hârtie. Este interesant de subliniat că omenirea a fost manipulată de către aparatul de propagandă comunist și întreaga ură este orientată împotriva forțelor definite drept fasciste și puțini sunt cei ce înțeleg în mod real că mișcările egalitariste de stânga au fost și sunt mai periculoase pentru fericirea oamenilor.

Disprețuirea tehnicii aeronautice sosite în urma unor eforturi colosale este doar o dovadă că minciuna în politică nu are limite și că este susținută de către savanți reputați pentru o glorie iluzorie.

Adevărul nu prea aduce avansări în statele dictatoriale.