Este binecunoscut faptul că amenda pentru vorbit la telefon în timp ce conduci, fără un kit „mâini libere”, este de 290 până la 450 de lei, echivalentul a două-trei puncte de amendă – până la finalul anului, când expiră excepţia introdusă prin noul Cod Rutier. Dar începând cu ianuarie 2019, punctul de amendă va fi exact 10% din valoarea salariului minim brut, adică 190 de lei, astfel că amenda va sări la 380 – 570 de lei. 

Tehnologia „mâini libere” nu este un concept nou, dar mulţi nu au adoptat-o încă. Sunt produse pe piaţă care te pot ajută să îţi menţii atenţia în timp ce conduci, scutindu-te de cheltuieli ulterioare. 

Majoritatea produselor precum Plantronics Explorer 55 au o autonomie remarcabilă, de 16 zile în modul aşteptare, respectiv 11 ore de conversaţie. În plus, modul Deep Sleep permite kitului să rămână încărcat timp de până la 150 de zile. Alte caracteristici includ reducerea ecoului şi a zgomotului ambiental, alertele vocale pentru nivelul de încărcare a bateriei, tehnologia multipunct şi comenzile vocale pentru acceptarea / respingerea apelurilor.