E cea mai bună veste din pandemie pentru toată Europa!

OMS anunţă finalul pandemiei în Europa! Când se va întâmpla asta?

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) vorbeşte, în mod oficial, despre finalul pandemiei de COVID-19 în Europa, ca urmare a variantei Omicron, care a devenit predominantă.

Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa, este de părere că pandemia s-ar putea încheia pe bătrânul continent odată cu tulpina ce a apărut prima oară în Africa de Sud şi care, până în luna martie, ar putea infecta 60% din populaţia Europei.

“Este plauzibil ca regiunea să se apropie de sfârşitul pandemiei. (…) Odată ce valul Omicron va înceta, va exista timp de câteva săptămâni şi câteva luni o imunitate generală, fie datorită vaccinului, fie pentru că oamenii vor fi imuni din cauza infecţiei şi, de asemenea, o scădere ca urmare a temperaturilor”, a declarat Hans Kluge într-un interviu acordat agenţiei AFP.

Virusul mai are totuşi capacitatea de a ne surprinde

Totuşi, directorul OMS Europa a făcut apel la prudenţă, având în vedere versatilitatea acestui virus.

Nu suntem deocamdată într-o “eră endemică”, a declarat Kluge.

“Endemic înseamnă (…) că putem prezice ce se va întâmpla, dar acest virus a surprins de mai multe ori. Aşa că trebuie să fim foarte atenţi”, a adăugat oficialul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Agenţia Europeană pentru Sănătate confirmă faptul că varianta Omicron, apărută la finalul lunii noiembrie şi care este mult mai contagioasă decât Delta, este în prezent dominantă în Uniunea Europeană şi Spaţiul Economic European (SEE).

Alt mesaj bombă de la OMS: certificatul verde trebuie eliminat!

Tot la acest sfârşit de săptămână, alţi oficiali OMS au prezentat un raport în care au explicat că restricţiile de călătorie şi certificatul verde ar trebuie eliminate!

Organizaţia internaţională consideră că aceste două măsuri nu şi-au dovedit eficienţa. Mai mult, după doi ani de pandemie, oficialii OMS consideră că restricţiile de călătorie şi controversatul certificat verde produc un stres nejustificat şi duc la adevărate crize economice.

OMS vorbeşte despre “ridicarea sau relaxarea interdicţiilor legate de călătorii, pentru că acestea nu oferă o valoare adăugată şi contribuie în continuare la stresul social şi economic trăit de state”.

De acum încolo, măsurile legate de călătoriile internaţionale (măştile, testarea, izolarea sau carantina, vaccinarea) ar trebui să se bazeze pe evaluările riscurilor şi trebuie să se evite o povară financiară pe umerii celor care călătoresc.

Cât despre certificatul verde, acesta, ca dovadă a vaccinării anti-COVID, nu ar mai trebuie să fie o obligativitate cerută de ale ţări membre UE sau din afara UE, pentru că provoacă un stres social.

Prezentarea dovezii vaccinării este deja considerată o măsură excesivă de către OMS, în special din cauza accesului global limitat şi a distribuirii inechitabile a vaccinurilor împotriva coronavirusului.