Ecologiștii spun că strategia guvernului privind instalarea de pompe de căldură nu este fezabilă și că e nvoie de mai mulți bani, scrie The Guardian.

Secretarul pentru comerț internațional, Anne-Marie Trevelyan, a îndemnat firmele să încurajeze trecerea la pompele de căldură, pe fondul criticilor privind planul privind acordarea de subvenții, relatează publicația britanică.

Cabinetul de la Londra se află sub o presiune uriașă, cerându-i se să stabilească o dată clară pentru interzicerea instalării de noi centrale pe gaze. Recent însă, guvernul a anunțat instalarea pompelor de căldură cu emisii reduse de carbon. O acțiune pe care vrea să o impulsioneze cu un sistem de granturi în valoare de 5.000 de lire sterline pentru aproximativ 90.000 de locuințe din Anglia și Țara Galilor.

Astfel, instalarea pompelor de căldură ar putea avea un cost similar cu a unei centrale pe gaze. Nu este și părerea ecologiștilor. Ei susțin că sistemul ecologic va ajunge în mai puține case, dacă nu se va stabilși o dată pentru interzicerea completă a centralelor pe gaze.

Strategia guvernului britanic va include măsuri în valoare totală de 3,9 miliarde de lire

Într-o declarație făcută înaintea summitului Cop26 de la Glasgow privind încălzirea globală, Trevelyan a sugerat că instalarea noilor centrale pe gaze va fi interzisă în viitor. Ea e convinsă că piața se va schimba pentru a face ca trecerea spre energia curată să fie mai accesibilă. „În acest moment încurajăm piața să facă aceste schimbări”, a declarat Trevelyan pentru BBC.

Strategia guvernului britanic urmează să fie publicată in aceste zile și va include măsuri în valoare totală de 3,9 miliarde de lire sterline pentru decarbonizarea clădirilor și modul în care acestea sunt încălzite. Este vorba de un obiectiv fixat pentru toate sistemele de încălzire din casele englezilor, astfel încât să fie eficiente din punct de vedere energetic.

Subvențiile de 5.000 de lire sterline vor fi disponibile din aprilie 2022

Subvențiile de 5.000 de lire sterline vor fi disponibile începând din aprilie 2022 și ar trebui să elimine orice diferență de preț pentru pompele de căldură sau sisteme similare, notează The Guardian.

Caroline Jones, reprezentantă Greenpeace Marea Britanie, afirmă că eforturile de decarbonizare a locuințelor sunt marcate de politici irealizabile și de o finanțare inadecvată.„Trebuie dați mai mulți bani pentru a crește rapid numărul proprietarilor de case care trec la pompe de căldură în următorii câțiva ani, cu costuril complete acoperite mai ales pentru familiile cu venituri mici”, a declarat ea.