În acelaşi dosar, este urmărit penal şi Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL, pentru trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită.

Din rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada mai – august, învinuitul Pană a condiţionat atribuirea contractelor de achiziţie de ulei unei anumite societăţi comerciale de primirea unui comision de 10% din valoarea contractelor, precum şi de externalizarea serviciilor de transport către o anumită societate recomandată de el.

"Valoarea contractelor de achiziţie publică este de aproximativ 16 milioane euro. Învinuitul Aurel Pană a pretins de la reprezentantul societăţii comerciale care depusese oferte la licitaţia organizată de APIA comisionul reprezentând circa 5.200.000 lei (1.200.000 euro) atât în mod direct, cât şi prin intermediul învinuitului Voinea. Potrivit unei înţelegeri cu Aurel Pană, pentru disimularea foloaselor necuvenite pretinse, învinuitul Voinea a pretins încheierea unor contracte având ca obiect servicii de transport şi servicii de consultanţă în valoare de circa 5.200.000 lei (valoarea comisionului pretins). Plăţile urmau a fi efectuate în baza unor operaţiuni fictive", precizează DNA.

În 29 iulie, a fost semnat un contract de lucrări prin care SC Evalserv SRL, societate la care învinuitul Voinea este director, urma să primească de la societatea câştigătoare a licitaţiei organizate de APIA suma de 516.871 lei la care se adaugă TVA 124.049,04 lei. Contractul reprezintă doar o modalitate de disimulare a foloaselor necuvenite pretinse.

Ulterior, în 7 august, pe fondul presiunilor exercitate de învinuiţii Voinea şi Pană, reprezentantul societăţii câştigătoare a licitaţiei a semnat contractul prin care externaliza serviciile de transport către societatea recomandată de directorul adjunct APIA.

Licitaţia organizată de APIA avea ca obiect atribuirea unor contracte de achiziţie de ulei în cadrul programului de furnizare de ajutoare alimentare destinate categoriilor de persoane defavorizate din România, program cu finanţare europeană.

În baza acestui program, APIA le plăteşte societăţilor comerciale selectate prin licitaţie valoarea ajutoarelor alimentare şi cheltuielile de transport necesare derulării planului.
Sursa: Agerpres