Acordul Fondului Monetar Internaţional (FMI) cu România decurge normal, întârzierea fiind cauzată de schimbarea guvernului, a declarat directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, adăugând că nu este îngrijorat în mod special de acest program, transmite Reuters.

„În cazul României este un program normal. Binenţeles că este o schimbare de guvern, aşa că există o oarecare întârziere, dar nu am nicio grijă deosebită în privinţa acestui program”, a declarat el.

FMI a decis amânarea evaluarăă pentru a treia tranşă a împrumutului destinat României după ce situaţia politică va fi stabilă. Tranşa respectivă, de aproximativ 1,5 miliarde de euro urma să fie acordată luna viitoare, dar acest lucru se va întâmpla, probabil, în prima lună a anului viitor.

Suntem în aceeaşi situaţie cu Ucraina

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Şeful FMI a mai spus că alegerile prezidenţiale au amânat discuţiile din acordul stand-by şi cu Ucraina, după ce decizia autorităţilor de la Kiev de a majora salariile a „deraiat” programul de împrumut de 16,4 miliarde de dolari.

„Când oamenii sunt în campanii electorale, deciziile pot fi puţin diferite decât ce ai discutat cu ei în urmă cu un an, la negocierea acordului. Acum ne aflăm într-o perioadă deosebită şi trebuie să aşteptăm rezultatul alegerilor pentru a relua discuţiile cu guvernul”, a declarat oficialul pentru postul de televiziune al Reuters.

Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko, care candidează pentru un nou mandat la alegerile din 17 ianuarie, a semnat o lege de majorare a salariilor, în pofida recomandărilor FMI.

FMI a anunţat anterior că va continua să lucreze cu Ucraina, exprimându-şi speranţele că guvernul îşi va putea concentra ateţia asupra stabilităţii economice chiar şi înaintea alegerilor. Directorul general al FMI, prezent sâmbătă la o reuniune a G20, a indicat că situaţia din Ucraina nu se va rezolva foarte rapid.

SURSA: REUTERS

 

Te-ar putea interesa și: