Ștefan-Radu Oprea, Ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat al României și Xiana Mendez, Secretar de stat în cadrul Ministerului Comerțului al Spaniei au semnat un memorandum de înţelegere între Camera de Comerț și Industrie a României și Camera de Comerț a Spaniei, ceremonie care a avut loc în cadrul acestui Forum.

Conform informațiilor oferite de ONRC, la nivelul lunii noiembrie 2018, valoarea schimburilor comerciale dintre România și Spania se ridica la peste 4 miliarde de euro. Totodata, Spania se regăsește pe locul 8 în topul 50 pe ţări de rezidenţă a investitorilor cu participare străină la capitalul social. Numărul total al companiilor spaniole active în România, la începutul lunii ianuarie 2019, era de 5985, cu o valoare totală a capitalului social subscris de 1,71 miliarde de euro.

 

Mihai Daraban, CCIR

„Dacă ne uităm peste datele statistice, de la sfârșitul anului trecut, vom constata, cu ușurință, cât de importante sunt relațiile economice dintre România și Spania. Pe teritoriul țării noastre își desfășoară activitatea 5985 de companii spaniole, cu o valoare totală a capitalului social subscris de 1,71 miliarde de euro. Totodată, valoarea investițiilor directe a fost, în 2018, de peste 1,55 miliarde de euro. Chiar dacă industria în România deține un procent de 30% din Produsul Intern Brut, trebuie să acceptăm faptul că, în continuare, avem o economie de sub contractori, o bună parte dintre specialiștii români, din diferite zone economice, își desfășoară acum activitatea în Spania”, a declarat președintele CCIR, dl. Mihai Daraban.

 

Președintele Camerei de Comerț a Spaniei, dl. Jose Luis Bonet, a declarat în deschiderea Forumului: „Suntem prezenți aici pentru a găsi noi oportunități de dezvoltare a relațiilor economice dintre România și Spania. Cu toții știm că între cele două state există legături comerciale vechi, care s-au consolidat de-a lungul timpului. La ora actuală există aproape 6000 de companii spaniole care își desfășoară activitatea în România iar, ce este mai important, aceste companii sunt stabilte în țara dumneavoastră. Sunt convins însă că există un potențial și mai mare de dezvoltare și sunt convins că împreună vom găsi cele mai bune soluții în acest sens”.

 

Ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat al României, dl. Ștefan-Radu Oprea, a transmis mesajul Guvernului României de încredere și susținere în potențialul de dezvoltare economică a țării noastre: „Creșterea economică de 7% din 2017, de 4,1%, conform ultimelor date statistice, pe anul 2018, cât și prognoza de 5,5% pentru 2019 considerăm că, pentru oamenii de afaceri, reprezintă acele oportunități de a fi prezenți în număr din ce în ce mai mare în România”.

 

„Acest eveniment a fost posibil datorită colaborării excelente dintre Ambasada României în Spania, Camera de Comerț a Spaniei, Institutul Spaniol de Comerț Exterior și Confederația Spaniolă a Asociațiilor Patronale, colaborare ce creează premisele ca, în viitor, să dezvoltăm proiecte similare. Între România și Spania există relații foarte bune la nivel politic și la fel de bune la nivel economic. Rolul României este foarte important la nivelul Uniunii Europene, mai ales că în această perioadă când România deține președinția Consiliului Europei. Din această poziție țara dumneavoastră este implicată în luarea unor decizii economice cu impact foarte mare asupra tuturor statelor membre, cum ar fi: Brexit-ul și negocierile cu China și Statele Unite ale Americii”, a declarat Xiana Mendez, Secretar de stat, Ministerul Comerțului al Spaniei.