Primarul Sorin Oprescu se pregăteşte asiduu pentru Jocurile Olimpice din 2020 (sau, mă rog, 2024), care se vor organiza la Bucureşti, ca urmare a unei iniţiative care îi aparţine.

ZOOM

Bă, treci la coadă!

Eu nu ştiu cine ţi-a băgat în cap că eşti special / Dacă activezi şi tu în domeniul cultural / Nu ştiu cum îl cheamă pe ăla care a lansat aberaţia / Că cică statul la ghişeu afectează creaţia / Eu nu înţeleg de ce e o problemă aşa de mare / Cred că poţi să creezi şi dacă stai în picioare. // (Refren:) Bă, treci la coadă, / Bă, treci la coadă / Şi dacă vrea să te vadă / Să vină şi publicul la coadă / Bă, treci la coadă, / Bă, artistule, / Lasă figurile. // Eu nu ştiu cine ţi-a băgat în cap că eşti esenţial / C-ar trebui să fii tratat preferenţial / Nu ştiu cum îl cheamă pe ăla care a zis că el nu mai plăteşte / La televizor, cred că Bitman se numeşte / Şi să-ţi mai zic o axiomă, ţine minte de la mine / Statul ştie cel mai bine ce e bine pentru tine. // (Refren:) Bă, treci la coadă… // Ia, hai, la coadă! Beligan – la coadă! / Rebengiuc – la coadă! / Cărtărescu – la coadă! / Manolescu – la coadă! / Tudor Gheorghe – la coadă! / Dan Grigore – la coadă! / Morgenstern – aaa… s-o lăsăm în faţă, că e doamnă… // (Refren:) Bă, treci la coadă…

Este piesa lansată zilele acestea de Dan Teodorescu şi trupa sa, pentru a omagia istorica realizare a Guvernului Boc, care a reinventat statul la coadă degeaba.

Cel învăţat, cel frumos şi cel hapsân

Şi dacă Guvernul tot nu se va ajunge cu banii după curba de sacrificiu administrată prostimii, îşi va putea umple vistieria pe seama intelighenţiei, în genere, care n-a mai fost aşa de prietenoasă cu cârmuirea de pe vremea lui Ipsilanti. Cum anume? Punând cărturarii să plăteacă un impozit proporţional cu faima lor. De-o pildă, după scorurile stabilite de Media IQ pe baza monitorizării a 780 de surse de presă de orice fel. Astfel, în frunte se situează Andrei Marga (cu 385 de apariţii mediatice), urmat de Mircea Cărtărescu (325), Vladimir Tismăneanu (319), Ion Caramitru (308) şi Mircea Dinescu (304), precum şi de alte nume sonore: Andrei Pleşu, Horia Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu, Răzvan Theodorescu, Dan Puric, Cristian Pârvulescu, Stelian Tănase, Emil Hurezeanu, Nicolae Manolescu , Neagu Djuvara, Dan Lungu, Cătălin Avramescu, Alina Mungiu-Pippidi, Florin Iaru şi Constantin Bălăceanu Stolnici.

Şi dacă nici aşa nu se-ajunge Guvernul cu banii, poate să treacă apoi la divizia nu atât de intelectuală pe cât de graţioasă, care ar plăti biruri ameţitoare. I-auzi, ia: Bianca Drăguşanu (2.329 de apariţii în presă), Monica Columbeanu (1.427), Paula Seling (981), Mihaela Rădulescu (907), Daniela Crudu (781), Simona Sensual (562), Oana Zăvoranu (557), Andreea Bănică (542), Laura Cosoi (503), Andreea Raicu (498). Niciodată nu s-au împletit atât de măiestrit frumosul şi utilul.

MAILBOX

Taxe şi batjocură

Reacţii ale cititorilor la articolul „Calvarul declaraţiilor de PFA: lunar şi chiar zilnic“, publicat în Capital nr. 34 din 30 august 2010.

– Aberaţii. Bolovanii care au făcut legea şi normele nu înţeleg că, atunci când eu închei un contract, pe ei nu-i intereseaza pe cât timp şi pe câţi bani, că doar nu semnez contract de angajare. Şi, oricum, valoarea contractului nu spune nimic despre cheltuielile mele, care ar trebui să fie deductibile. În iunie, am avut cheltuieli de câteva mii de lei, pe care le-am facturat în iulie. Când au venit Boc şi Şeitan să-mi ia taxe şi pe o muncă prestată pe când legea nu era în vigoare şi pe propriile mele cheltuieli. Gândire de croitori care mută peticul din genunchi în dos. (Trimis de Danny)

– Contabil. După ce n-aţi plătit atâta timp contribuţii ca toţi ceilalţi şi aţi apelat la soluţia asta evazionistă, ar fi timpul să vă plătiţi un contabil. (Trimis de Cris)

– Vampirii. Deşi, ca PFA, am plătit un procent mai mic la contribuţii (impozit 16% + sănătate + pensii), suma achitată statului este, per ansamblu, mai mare decât cea achitată de salariaţii care au venitul mediu pe economie. Pe de altă parte, nu beneficiez de ajutor de şomaj sau concediu de sănătate plătit, deşi plătesc contribuţii. Dar în timp ce noi polemizăm pe forum, că e albă sau e neagră, băieţii deştepţi fac afaceri pe banii contribuabililor, fie ei angajaţi ori PFA. (Trimis de Dr. Dre)

– Genocid. Este un genocid care ţinteşte micul întreprinzător. Registrul Comerţului este asaltat în perioada asta de oameni care se suspendă sau renunţă la statutul de PFA. Sunt mulţi cei care au o carte de muncă şi care mai au şi colaborări ocazionale, ca PFA. Ei sunt dispuşi să plătească impozit pentru venitul obţinut ca PFA, dar, după ce că dările s-au mărit la 30%, sunt acum supuşi calvarul cozilor şi al birocraţiei. Aceşti incompetenţi care iau deciziile nu fac altceva decât să descurajeze spiritul întreprinzător, să te determine să activezi ilegal sau să te cari de tot din ţara asta. (Trimis de Alex)

– Simplu. Uite un exemplu de pe afară, din Alberta, Canada. Acolo, time is money. Îţi ia cinci minute să completezi un formular şi să plăteşti taxa pentru a deschide un mic business. Îţi alegi luna de închidere a anului fiscal, te apuci de treabă, aduni chitanţele, iar la final de an te duci la contabil cu ele, deduci totul şi plăteşti taxele. Pe baza venitului din anul anterior, plăteşti în rate taxele în cursul anului curent. La final de an, tragi linia şi plăteşti diferenţa sau, dacă ai dat prea mult, ceri statului bani înapoi. End of story. N-ai treabă cu Fiscul. Sunt persoane care nu i-au văzut la ochi toată viaţa lor. Iar dacă umbli cu fofârlica, o furi rău de tot, nu prea scapi de zuhaus. (Trimis de Mihai)

OFSAID

TESTAMENT Din recesiune, ei bine, am ieşit deja. Ne aflăm pe drumul cel bun.
Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, tocmai ce scosese într-o vineri ţara din recesiune, că după nici o săptămână s-a trezit concediat de Emil Boc. Cu siguranţă, pentru că i-a suflat premierului bucuria de a anunţa, cu guriţa lui, ieşirea din criză, în versiunea 7.0.

CONVALESCENȚĂ Softurile noastre sunt îmbătrânite. Pregătim, cu specialiştii noştri de la Agenţie, un mic progrămel pentru a centraliza declaraţiile. Era atât de simplă acea declaraţie! În alte agenţii din ţară nu s-a stat la coadă, afară. Acestea sunt condiţiile de la agenţia Bucureşti. Iar căldura, să ştiţi, nu este de la noi, este de la Dumnezeu.
Haosul provocat de depunerea declaraţiilor pentru activităţi independente, explicat de preşedintele ANOFM, Silviu Bian, la o săptămână după cataclism. Bian este domnul acela pentru care cozile erau doar o iluzie şi care ne-a promis că ne va arăta scrisori de mulţumire primite de el de la contribuabili. Dl Bian şi-a revenit acum din şoc, nu mai halucinează şi are chiar o stare de bine şi satisfacţie pe multiple planuri.

PREZIDENŢIABIL Vrei să-ţi sparg faţa?!
Ilie Năstase, fostă glorie a tenisului mondial, sâcâit de o ziaristă, îşi dă de gol apucăturile prezidenţiale. Să fie semn că va candida în 2014?