Înainte de a porni către Strasbourg, proaspătul europarlamentar Gigi Becali a declarat emoţionat: „Este o nouă etapă în viaţa mea, un drum nou. Este pentru prima dată când am servici şi program. Am şi o datorie, să reprezint ţara. Am puţine emoţii. De mâine, viaţa mea ia o nouă întorsătură. Un drum nou, pe care trebuie să merg şi nu-l cunosc. Eu vă spun la revedere, pentru că am altceva de făcut.“

ZOOM

Ziua Tineretului s-a dus. Ce mai serbăm?

Prezentând-o în Guvern pe Sorina Plăcintă, succesoarea Monicăi Iacob Ridzi, premierul a îndemnat-o explicit: „să continuaţi programul de guvernare pe componenta de tineret şi sport“. De ce ne-am temut s-ar putea aşadar să nu scăpăm, ca după Zilele Bucovinei, Zilele Tineretului etc. să urmeze Zilele Sportului etc. etc. etc. Altfel, dna Plăcintă este o femeie de succes în afaceri, cu un profil interesant şi o carte de vizită impresionantă: inginer textilist la bază, are şi studii juridice, experienţă în tehnologia pieptănării lânei, trei case în Focşani şi una la Montreux.

Declară că îi plac lăcrămioarele şi ciocănitorile, îl iubeşte pe Hristos şi o ţine de model pe Scarlett O’Hara. Ar fi vrut să aibă voce ca să poată cânta, dar cea mai mare nenorocire ar fi să rămână „singură, fără oameni“. Întrebată cum ar vrea să moară, răspunde: „Când nu mai sunt de niciun folos în această lume sau când Doamne-Doamne are alte planuri“. Deviza Sorinei Plăcintă: „Să nu înşel încrederea acordată şi misiunea care o am dată în viaţă“. Pare destul de benignă şi bine intenţionată, nu-i aşa? Oare cum poţi să fii de mare succes în afaceri cu un suflet atât de sensibil?

Umbra lui Ridzi. La Suceava

Între timp, serbările continuă în ţară, după modelul ştiut, al aruncării banilor pe fereastră (dar asta este doar ipoteza fericită, numită neglijenţă în serviciu). În judeţele din nordul Moldovei se întâmplă lucruri chiar drăguţe, despre care presa locală relatează cu generozitate. Astfel, autorităţile locale din Piatra Neamţ, oraşul celebrului Gheorghe Ştefan, mai cunoscut drept Pinalti, sponsorizează cu 20.000 de euro ultima emisiune „Duminica în familie“ a Mihaelei Rădulescu, sub motiv că ar face publicitate turismului local. N-am prea văzut legătura, ai putea zice că-s bani de seminţe, dar problema e că, în acelaşi timp, municipalitatea are datorii de 4.000.000 de lei la compania de salubritate, care, ajunsă la ananghie, trimite oameni în şomaj.

Mai sus, la Suceava însă, întâmplările ajung mai aproape de standardele fixate de dna Ridzi: autorităţile au cumpărat publicitate de 300.000 de euro în ultimele patru luni, potrivit mediei locale. (Da, observaţia e corectă, coincide cu perioada campaniei electorale). Obiectul contractelor: reclamă la lucrări de drumuri, convocări de şedinţe, angajări ş.a. Explicaţia oferită de dl Gheorghe Flutur, şeful consiliului judeţean: „Trebuie anunţată populaţia despre lucrările care se fac pe diverse sectoare, despre eventuale angajări“. Multe lucrări, multe angajări, mulţi bani. Foarte mulţi bani.
Care criză?!

MAILBOX

Cadourile otrăvite ale statului

Reacţii ale cititorilor la articolul „Statul se face că ajută firmele cu înlesniri otrăvite“ din Capital nr. 28/13 iulie 2009: Disperarea Fiscului, la apogeu.

Acum câteva zile, mi-a venit somaţie să plătesc 6 lei penalităţi şi întârzieri pentru 2 zile la plata TVA din ianuarie. Nu la fel se întâmplă când are statul de rambursat TVA la firme… Echitabil, nu?! Statul pune cele mai multe piedici sectorului privat. Când în toate ţările normale scad taxele, la noi e tocmai invers. Poate în toamnă vom fi mai atenţi pe cine votăm. (Trimis de Alex).

Ajutor!!! Ajutor este, dar nu pentru omul de rând! Am fost la Finanţe să cer eşalonarea la plată a TVA (care s-a adunat din cauza că primăria mi-a plătit serviciile facturate după 6 luni) şi deblocarea contului bancar.  Răspunsul lor: nici vorbă de eşalonare, iar contul îl eliberăm după ce plătiţi tot!!! „Unde eşti, tu, Țepeş Doamne…“ (Trimis de Dragoş).

Ar fi bine… Aşa ar fi corect, să plătim TVA şi impozit pe profit la încasare, dar nu le convine, că nu mai au pe cine executa. Acum, eu emit factura către primărie, plătesc TVA şi impozit pe profit, dar primăria nu-mi plăteşte. Vine scadenţa de plată la impozite şi taxe locale, încep să curgă automat majorările, dar dacă eu vreau să percep majorări la factura emisă către ei, trebuie să-i dau în judecată şi să aştept până cine ştie când. Dacă cer compensare între firma mea şi primărie pe datorii reciproce (pe valoarea pe care o am eu de plată, că e mai mică), mi se răspunde: nu facem aşa ceva, trebuie să plătiţi ca să nu vă calculăm majorări. Aşa ne ajută statul român. (Trimis de Iri).

Cadourile otrăvite ale statului. Niciun om de afaceri din România nu are încredere în statul român. Din punctul de vedere al „facilităţilor“ oferite în decursul anilor, m-am izbit de astfel de „cadouri“. În 2006, am terminat o investiţie de peste 2 miliarde de lei vechi, într-o cafenea, acasă la mine. Firmă nouă, fără istorie. Mă duc la Fisc să cer rambursarea TVA pentru investiţii, aşa cum citisem în Codul fiscal. Fiind nou-nouţă, fără activitate, nu s-au obosit să vină în control. Mi-au respins cererea de rambursare pentru că… obiectul principal de activitate nu era „5140 – Baruri si restaurante“; în noua clasificare, este alt cod CAEN, dar acesta era obiectul de activitate listat! Mi s-a atras atenţia că, începând activitatea imediat dupa finalizarea acelei investiţii, chiar dacă îmi refăceam certificatul de înmatriculare, cererea de rambursare nu mai putea fi onorată, devenind tardivă. Acestea sunt „cadourile“ statului român. Mulţumim frumos! (Trimis de dookuhaka)

OFSAID

SEPUKU Apreciez gestul Monicăi, este unul de onoare, de care puţini politicieni sunt în stare. Adriean Videanu, fost coleg al Monicăi (Ridzi), ba amăgindu-ne că aceasta a demisionat de bună voie, ba dezamăgindu-se că formidabilul ei tupeu s-a muiat în mai puţin de o lună. Păcat, într-adevăr. Mare păcat. De-ar mai fi rezistat niţeluş, demisiona tot guvernul.

SF Declaraţie importantă a preşedintelui!… Măi, Ionele, pierzi o chestie fantastică! Agenţia de Monitorizare a Presei Nina Iliescu, semnalând soţului un discurs în care actualul preşedinte Băsescu a desluşit poporul cu televizorul, punând, din nou, la colţ, pe coji de nucă, presa şi parlamentul.

ATENŢIONARE Oameni buni, vă rog mult, fiţi atenţi la ce faceţi cu democraţia! Tot Traian Băsescu, cu fraza de încheiere a pome­ni­tului discurs. N-a fost tocmai clar dacă era o rugă­minte sau o ameninţare. Oricum, suna a cod galben.

PĂCATE Uneori, depăşim şi noi limite. Şi iarăşi preşedintele Băsescu, vorbind despre scandalul sexual de la Consulatul României la Chişinău, dar gândindu-se la ce-Doamne-iartă-mă doar dumnealui are ştiinţă. Poate la ceva din tinereţe. Ori poate la amendarea Constituţiei.

SSST! Sunt în silenzio stampa. Nu dau declaraţii. Nu comentez nimic, nimic. O ultimă declaraţie importantă a tatălui Elenei Băsescu, făcută prin intermediul acesteia. Pentru că Eba e în silenzio stampa. Capisci?