CAS decontează, anual, peste 100 de milioane de euro pentru tratamentul bolnavilor de insuficienţă renală. O treime din sumă le revine centrelor private. Oricåt de cinic ar suna, dializa este o afacere.

Un exemplu relevant este faptul că cel de-al treilea jucător de pe piaţa clinicilor private din Romånia, în funcţie de cifra de afaceri a anului trecut, este Fresenius Nephrocare, brand cvasi-anonim pentru marele public, dar care a reuşit să depăşească nume cunoscute pe piaţa sistemului privat de sănătate, precum Centrul Medical Unirea, Medcenter sau Medsana. „Romånia este o piaţă mare, pe care nu sunt mulţi pacienţi (circa 7.700 – n.r.), dar sumele sunt destul de mari“, spune Cosmin Bordea, directorul operaţional al grupului. El estimează că o clinică de profil încasează anual de la Casa de Asigurări de Sănătate circa 15.000 de euro de pe urma fiecărui pacient dializat.

„În Romånia sunt circa 15 firme care furnizează astfel de servicii, noi deţinem cea mai mare bucată din ea şi mai sunt patru furnizori cu cote de piaţă care merită să fie luaţi în considerare. Avantajul nostru este că ne-am mişcat mult mai repede decåt ceilalţi“, spune directorul Fresenius. De altfel, compania a intrat în Romånia în anul 2000, cu circa trei ani înainte de apariţia altor jucători, deţinånd în momentul de faţă şase clinici, în Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Oradea şi Bacău.

Remarcabil la această piaţă este compartimentarea ei în aşa fel încåt, practic, nu există competiţie, fiecare companie avånd exclusivitate pe cåte una sau mai multe regiuni. Excepţie face Renamed Farma, companie înfiinţată în Craiova 1994 ca distribuitor de aparatură pentru dializă, care anul trecut şi-a inaugurat o clinică şi în Oradea, alături de încă două în zona de origine, respectiv în Craiova şi Drobeta Turnu-Severin. „Intenţionăm ca în 2009 să deschidem şi Centrul de dializă de la Råmnicu-Vålcea, să inaugurăm Laboratorul de analize medicale de la Craiova şi să începem construirea unui centru de tratament de tip balneo-fizioterapeutic, tot la Craiova“, spune Sofia Duţescu, directorul economic al companiei.

O cincime dintre pacienţi, în Bucureşti

133-21741-21sanatate45.jpgNumai în ultimele două luni au fost deschise două centre de dializă: unul în Bucureşti, cu o capacitate de 420 de bolnavi (este, de altfel, cel mai mare din Europa), inaugurat de Fresenius în urma unei investiţii de 1,3 milioane de euro, şi unul în Sibiu, lansat de Polisano, care poate deservi 180 de pacienţi.

„Piaţa din Romånia este atipică faţă de peisajul european: sunt centre foarte mari, cu număr foarte mare de pacienţi“, spune Cosmin Bordea, subliniind că, dacă la noi media de pacienţi pe centru e de 170, la nivel european este de 90. Diferiţi faţă de restul continentului suntem şi în privinţa amplasării acestor centre, niciunul dintre oraşele sub 150.000 de locuitori neaflåndu-se încă pe harta companiilor de profil. „Limitarea majoră este lipsa de personal specializat. E greu să convingi un medic să se ducă la Caracal; el preferă o poziţie de execuţie în Bucureşti unui post managerial într-un oraş mic“, explică Bordea.

Alte probleme sunt amintite de reprezentanta Renamed, care acuză lipsa finanţării din fonduri europene, discriminarea dintre sectoarele public şi privat în defavoarea celui de-al doilea („se acordă o sumă unică atåt pentru tratamentul la standard european din centrele private, cåt şi pentru cel realizat în condiţiile mult inferioare din sistemul public“) şi birocraţia excesivă la înfiinţarea unui nou centru.