Compania cu capital israelian Plaza Centers, dezvoltatorul proiectului Casa Radio din Bucureşti, a finalizat achiziţia unei companii australiene care deţine 78 de proprietăţi comerciale în 23 de state din SUA pentru suma de 116 mil. dolari, potrivit unui comunicat publicat de companie la Bursa din Londra.

Tranzacţia a fost realizată prin intermediul subsidiarei EPN GP care a cumpărat firma Macquarie DDR Trust. Ca urmare a investiţiei, EPN va controla circa 48% din acţiunile companiei australiene, devenind cel mai mare acţionar, şi va ocupa poziţia majoritară în consiliul de administraţie.

Proprietăţile achiziţionate generează anual un profit operaţional de 96 mil. dolari.

Compania are în dezvoltare la nivel local şapte proiecte imobiliare, dintr-un număr de 15 câte a anunţat că va dezvolta în România.

Doar la două dintre aceste proiecte au început lucrările de construcţie: la Casa Radio (cel mai mare proiect pe care compania îl are în dezvoltare la acest moment, în regiune) şi la mall-ul Miercurea Ciuc Plaza. Lucrările de construcţie la restul mall-urilor au fost amânate şi sunt localizate în Timişoara, Iaşi, Slatina, Hunedoara şi Târgu-Mureş.

Compania mai deţine la nivel local 50% din parteneriatul Plaza-BAS, care are în dezvoltare şapte proiecte imobiliare în Bucureşti, Braşov şi Ploieşti. Dintre acestea cinci sunt ansambluri rezidenţiale şi două clădiri de birouri.

Singura proprietate operaţională pe care israelienii o deţin în România este imobilul Palazzo Ducale, o fostă vilă ce a fost transformată în clădire de birouri şi care este localizată în centrul Bucureştiului.

Plaza Centers a intrat pe piaţa românească în 2006. Din luna noiembrie a anului 2006 acţiunile companiei sunt tranzacţionate la categoria întâi a bursei din Londra. Plaza Centers este o subsidiară a Elbit Medical Imaging (EMI), o companie israeliană cotată atât la bursa din Tel Aviv, cât şi pe Nasdaq. La rândul său, EMI face parte din grupul Europe Israel.