Francois Villeroy de Galhau a cerut autorităţilor europene să reacţioneze rapid cu propriile eforturi echivalente şi cu soluţii de plăţi mai inovative, în caz contrar „riscăm o eroziune suveranităţii noastre monetare – ceva ce nu putem tolera”, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

China amenință moneda euro

Francois Villeroy de Galhau, care este de asemenea şi guvernatorul Băncii Centrale a Franţei, a identificat recent „progresele făcute de monedele digitale bancare centrale (CBDC) din afara Europei şi în special de yuanul digital” din China ca parte a „triunghiului riscurilor” cu care se confruntă BCE în privinţa controlului plăţilor. De asemenea, oficialul BCE a atras atenţia asupra declinului folosirii numerarului şi a creşterii cripto-activelor.

Europa ar putea rămâne în urmă

„Există riscul clar ca Europa să piardă avântul nu doar în eforturile de întărire a rolului internaţional al euro, dar chiar şi în prezervarea monedei. Provocarea aici o reprezintă şi temerile geopolitice”, a avertizat Francois de Galhau.

Mai mult, acesta a transmis că BCE trebuie să studieze toate modalităţile de folosire a unui potenţial euro digital pentru sprijinirea tranzacţiilor transfrontaliere, asemeni yuan-ului digital chinezesc.

În prezent, BCE lucrează la crearea unei forme electronice de numerar care să vină în completarea bancnotelor şi monedelor, într-o încercare de a stopa concurenţa din partea criptomonedelor, cum ar fi Bitcoin, Diem şi Tether.

Un euro digital ar fi mult mai sigur decât un portofel digital sau un cont deţinut la o bancă comercială, apreciază analiştii, ceea ce sporeşte temerile că în perioade de criză cetăţenii îşi vor schimba economiile în euro digitali, afectând modelul de afaceri al sectorului financiar.

Veste bună din partea Băncii Centrale Europene

Ca urmare a îmbunătăţirii scenariului macroeconomic în zona euro, BCE ar putea ridica, în următoarele luni, interdicţia plăţii dividendelor. Declaraţia îi aparţine lui Pablo de Hernandez de Cos, membru în Consiliul guvernatorilor BCE.