Jurnalistul Dan Andronic explică într-un editorial pentru Evenimentul Zilei că „este din ce în ce mai clar că Tăriceanu este principalul favorit la candidatura pentru președinția României, din partea ALDE și a PSDȚ. Iar aceasta va fi „mișcarea-bombă a anului 2018!”.

„O reeditare a înțelegerii Ponta-Antonescu, dar cu un final diferit. Dacă Victor Ponta l-a trădat pe Crin Antonescu pentru că putea, Liviu Dragnea va fi nevoit să-l respecte pe Călin Popescu-Tăriceanu pentru că nu are încotro.

Spun că nu are încotro, pentru că în mod evident viitorul PSD depinde de prestația și voturile ALDE. Majoritatea parlamentară se poate schimba instantaneu, voturile UDMR și ale minorităților naționale nereprezentând o piedică reală.

Până acum, președintele Senatului a refuzat toate ofertele venite din zona liberală. Nu consideră că PNL mai reprezintă Dreapta în condițiile în care susține aberațiile Binomului Coldea-Kovesi, dar nici nu acceptă derapajele dinspre Stânga, care vizează, în special, suspendarea lui Klaus Iohannis. Cu alte cuvinte, Călin Popescu-Tăriceanu face un joc de echilibru. Atât de căutat de o parte a electoratului.
 
O asemenea candidatură, care s-ar putea să ne ducă într-o finală Klaus Iohannis-Călin Popescu-Tăriceanu, este dorită de o parte a membrilor PSD, așa cum rezultă din sondaje, dar mai ales acoperă golul de leadership venit dinspre Liviu Dragnea. Cu alte cuvinte reprezintă o soluție rațională la o problemă spinoasă.

După cum spuneam mai sus, jocul politic al liderului ALDE s-a dovedit a fi unul de echilibru, acesta, fără a renunța la principiile pe care le-a enunțat în permanență, fără a da înapoi de la lupta cu Binomul Coldea-Kovesi, având o prestație publică coerentă, deși de multe ori dând declarații împotriva curentului de opinie.

Călin Popescu-Tăriceanu a dovedit nu este un partener comod pentru Liviu Dragnea, dar în viitor s-ar putea să reprezinte singura soluție pentru salvarea liderului PSD. Chiar dacă pe cei doi îi desparte un amănunt extrem de important: Călin Popescu-Tăriceanu nu a tăiat porcul pentru Kovesi și Coldea!”, spune Dan Andronic.

Vezi în editorialul complet de pe EVZ și care sunt taberele PSD care-i surpă puterea lui Liviu Dragnea


Te-ar putea interesa și: