În prezent, oligarhul Vlad Plahotniuc este dat în căutare internaţională de autorităţile moldoveneşti, după ce a părăsit R. Molodva în vara anului 2019. De menționat este faptul că, de-a lungul anilor, acesta a transferat sume colosale de bani către conturile familiei sale din Elveţia şi Letonia.

În ceea ce privește modul de operațiune, tranzacţiile au fost realizate prin intermediul OTIV Trust, societate paravan înfiinţată în Noua Zeelandă.

RISE Moldova a analizat toate rapoartele financiare ale Trustului OTIV din perioada 2012-2015 şi a urmărit cele mai mari tranzacţii financiare, iar sumele sunt fără precedent.

Mai exact, potrivit raportului anual „OTIV Trust” pentru 2012, trustul avea în primii ani de viaţă investiţii de 127,7 milioane de dolari. Ulterior, în următorul raport anual din 31 martie 2014, OTIV Trust înregistra pentru 2013 un venit de 35,5 milioane de dolari. O sumă asemănătoare, în perioada 2013-2014, a fost transferată Oxanei Childescu, fosta soţie a lui Plahotniuc.

În anul 2015, sumele au mai scăzut. Mai exact, trustul raporta pentru 2014 un venit mai mic – 3,9 milioane de dolari. Totodată, rapoartele Mavogan Overseas Investments Limited şi arată că, în 2016, compania a avut un venit net de 2,8 milioane de dolari. Din documentele PandoraPapers rezultă că Mavogan Overseas Investments Limited avea deschise conturi la cel puţin două bănci: ABLV Bank AS din Letonia (implicată în Dispariţia Miliardului) şi Union Bancaire Privee din Elveţia.

Potrivit datelor analizate de sursa citată, în formularul de deschidere a contului la banca elveţiană, Vladimir Plahotniuc declara că este fondatorul trustului OTIV şi are adresa de domiciliu în Chişinău.

Pe de altă parte, la rubrica de„beneficiari” figurează fosta soţie, Oxana Childescu, cu adresa de reşedinţă la vila secretă din Elveţia. De menționat este faptul că drumul banilor este și el unul destul de controversat.

Milioane de euro tranzacționate în câteva luni

Mai exact, cilioane de euro şi de dolari treceau printr-un lanţ de firme şi ajungeau pe conturile Trustului OTIV, iar de aici se pierdeau pe conturile familiei Plahotniuc.

În ceea ce privește cele mai importante tranzacţii, acestea sunt următoarele, în ordine cronologică:

  • 3 Martie 2013. Mavogan Overseas Investments Limited obţine 2,1 milioane de dolari sub formă de împrumut de la Tukumaan Limited, o companie din paradisul fiscal Insulele Marshall, folosită în „Furtul Miliardului” şi în „Laundromatul rusesc”.
  • 23 Mai 2013 este data următoarei tranzacții. În acel moment, Mavogan Overseas Investments Limited îi oferă firmei fiice din Cipru un credit de 3,5 milioane de dolari, aproape toţi banii luaţi de la Tukumaan Limited.
  • 10 decembrie 2013 este data celei de treia tranzacții. Potrivit datelor consultate de sursa citată, pe contul bancar al Mavogan Overseas Investments Limited de la ABLV Bank AS intră 4,6 milioane de dolari de la OTIV Prime Holdings BV.
  • 20 Decembrie 2013. Practic a patra tranzacție în același an. Mavogan Overseas Investments Limited transferă cele 4,6 milioane de dolari către Oxana Childescu.
  • 14 februarie 2014. Tranzacțiile au continuat și în 2014, atunci când Mavogan Holdings Limited din Cipru virează pe conturile elveţiene ale firmei mamă – Mavogan Overseas Investments Limited suma de 7,7 milioane de euro şi 18,9 milioane de dolari, drept dividende, iar potrivit sursei citate, până la finalul lunii mai vin din urmă peste un milion de dolari.
  • 14 martie 2014 este data la care a fost înregistrată următoare tranzacție. La această dată,  Mavogan Overseas Investments Limited decide să transfere banii încasaţi de la firma-fiică: 7,7 milioane euro şi 20,2 milioane de dolari către Oxana Childescu.
  • 22 octombrie 2014. După o pauză de aproape jumătate de an, apare o altă tranzacție colosală, Conform documentului redactat de AsiaTrust New Zealand Limited, administratorul Trustului OTIV, este indicat că OTIV Prime Real Estate BV (deţinută de OTIV Trust) a vândut pe 12 august 2014 două companii din Moldova pentru care a încasat 31,2 milioane de euro. În ceea ce privește numele acestora, este vorba despre Gerex-Cons SRL şi Finpar Invest SRL, ambele implicate în dosarul cu privatizarea unor bunuri publice, din jurul scandalului cunoscut „insulele la Izvor”, dar şi în alte scandaluri imobiliare.
  • 12 Noiembrie 2014 și o altă tranzacție. De această dată, potrivit datelor analizate, Mavogan-fiică varsă pe contul Mavogan-mamă suma de trei milioane de euro, dividende. Peste câteva zile, banii sunt transferaţi Oxanei Childescu pe contul ei din Letonia.
  • 27 decembrie 2014. Cea de a șasea tranzacție din același an. Potrivit sursei citate, OTIV Prime Real Estate BV înregistrează o nouă tranzacţie. Aceasta vinde 5.606.605 acţiuni deţinute la Casa De Comerţ Gemeni SA, la preţul de 17 lei per unitate (Suma totală fiind de aproximativ 95,3 milioane de lei – n.r.).

Când s-au oprit tranzacțiile 

Tranzacțiile nu se opresc nici în următorii ani. Au avut loc nenumărate transferuri între Mavogan și membrii familiei lui Plahotniuc au avut loc şi alte transferuri, până în 2021.

Mai exact, în luna mai a acestui an,  Mavogan Overseas Investments Limited, cea mai importantă firmă a trustului OTIV, a ajuns să fie exclusă din Registrul companiilor din Noua Zeelandă, iar de aici șirul tranzacțiilor s-a oprit.

Încă din luna iunie 2019, Vlad Plahotniuc s-a pregătit și s-a refugiat în SUA în iunie 2019, imediat ce democraţii au plecat de la guvernare, acolo unde a solicitat azil politic.

Nu a durat mult, iar fostul lider democrat a fost anunţat în căutare internaţională de autorităţile moldoveneşti pe 29 august 2019. Interpol însă a refuzat să dea curs solicitării Chişinăului. Pe de altă parte, după ce SUA au refuzat să-i ofere azil politic, Plahotniuc s-a refugiat în Turcia, însă nici aici nu a scăpat.

Judecătorii au emis admis demsersul procurorilor şi au emis un mandat de arestare pe numele lui Vlad Plahotniuc, el urmând să fie închis 30 de zile în spatele gratiilor după reținere.

În ceea ce privește acuzațiile aduse, amintim faptul că Vlad Plahotniuc este învinuit într-un dosar penal de spălare de bani în proporţii deosebit de bani. Mai exact, potrivit acuzațiilro aduse, acesta ar fi spălat 18 milioane de dolari şi 3.500.000 de euro, bani proveniţi din furtul bancar de la BEM, Unibank şi Banca Socială.