Cine l-a ajutat pe Vlad Plahotniuc să ajungă cel mai influent politician din Republica Moldova: Are o inteligență diabolică

Cu toate acestea, fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, a oferit un interviu, citat de realitatea.md, în care povestește că el este cel care l-a ajutat pe Vlad Plahotniuc să ajungă unul dintre cei mai mari și influenți politicieni din Republica Moldova.

Ion Sturza povestește că Vlad Plahotniuc deținea un bar în centrul orașului, unde se întâlnea elita. Aflat acolo, la un moment dat, Plahotniuc intră în vorbă cu Ion Sturza și îi cere să fie pus pe un post de director.

”El este creatura mea. De fapt, relațiile lui din România, cu Voronin, trebuie să recunosc, au fost din inițiativa mea. Prima fază, foarte banală: el avea un băruleț în centru în care se întâlnea elita. Avea trei camere la etaj unde ducea tot bomondul și își petreceau frumos timpul. Bineînțeles că el tot fixa. Noi ne duceam acolo cu prietenii, o cafea, mai luam o masă. La un moment dat a venit și a zis: Domnule Sturza, sunt pe tușă, știu că aveți mai multe proiecte, vreau să fiu director în unul dintre proiecte, să ajut. Și i-am zis: Bă Vlad, dar ce salariu vrei? Și el îmi spune: Nu-mi trebuie salariu”, povestește Sturza.

Transformarea lui Plahotniuc a fost făcută cu ajutorul unor politicieni români

Ion Sturza povestește că primul pas în transformarea lui Vlad Plahotniuc a fost în anul 2001. La această transformarea au ajutat și anumiți politicieni români.

”În campania electorală la prezidențialele din 2001 România, echipa lui Iliescu m-au întrebat: Domnule Sturza, avem nevoie un loc de reper unde să ne oprim și de acolo să ne organizăm activitatea. Eu le-am dat întâlnire în Nobil Club, sunt niște camere sus și i-am lăsat cu Plahotniuc. Plahotniuc i-a împachetat așa de bine că băieții ăia l-au invitat la întâlnire cu Iliescu. Iliescu, fără să-și de-a seama, i-a făcut o intrare la ministru economiei. Nu știu ce a făcut, dar i-a impresionat și au devenit prieteni”, a adăugat Sturza.

De unde au pornit schemele de preluare a afacerilor

Cât despre Oleg Voronin, Ion Sturza spune că Plahotniuc l-a întâlnit mult mai târziu.

”Voronin este o poveste mai târzie. Eram în parteneriat cu Oleg Voronin într-o bancă. Eram acționar mare, majoritar. Noi căutam clienți pentru bancă și Vlad era director general la Petrom. Am profitat că unul dintre cunoscuții mei era adjunct. Zic: bă Alex, hai să ne vedem. L-a înghițit cu totul pe Oleg. Plahotniuc exploatează foarte abil slăbiciunile oamenilor. La un moment dat, Oleg a venit și a zis să punem control pe anumite afaceri. Scenariul ăsta tot a fost pus la cale cu Plahotniuc”, a menționat afaceristul.

Ion Sturza spune despre Vlad Plahotniuc că are o inteligență diabolică și că a pus în funcțiune o schemă prin care știa toți banii din țară, indiferent că proveneau dintr-o modalitate legală sau ilegală.

”Vlad Plahotniuc are o inteligență diabolică. Eu când am plecat din Guvern, am inițiat un grup care realiza analiză economică și consultanță. Știau tot din economie, fluxuri. În el erau foști miniștri. Plahotniuc a luat echipa și le-a zis: Desenați-mi toate fluxurile, bani, legali, ilegali. A luat această schemă și a pus-o în funcție”, a precizat Ion Sturza.