Deși mai sunt încă multe de aflat despre noua variantă, datele preliminare au indicat că a reușit să se sustragă protecției vaccinurilor cu o rată mai mare decât variantele anterioare. Cu toate acestea trei doze de vaccin pe bază de ARN mesager de la Pfizer și Moderna rămân eficiente în atenuarea transmiterii și prevenirii formelor severe ale bolii, relatează Yahoo.

O variantă care provoacă deja probleme, Delta, dar și una nouă, care ar putea cauza probleme

„Nu a fost niciodată atât de complicat pe cât este în acest moment”, a declarat dr. Taison Bell, profesor asistent de medicină în Divizia de boli infecțioase de la Universitatea din Virginia.

„Avem o variantă care provoacă deja probleme, varianta Delta, dar și o variantă nouă care ar putea cauza probleme suplimentare. Avem vaccinuri, dar avem o absorbție mică în unele zone. Și avem și o criză de personal. Există o mulțime de variabile aici care ar putea trage pârghiile în mod greșit”, afirmă Bell.

Persoanele nevaccinate rămân expuse riscului

”Când am vorbit despre posibilitatea ca varianta Omicron să erodeze o parte din această protecție, am vorbit în principal despre boli simptomatice”, a spus Bell.
Expertul spune că persoanele nevaccinate rămân expuse riscului, mai ales având în vedere că imunitatea naturală nu pare a fi deloc eficientă împotriva Omicron.

„Am văzut deja date că, dacă nu ești vaccinat, ai de 11 ori mai multe șanse să fii spitalizat și de 10 ori mai multe șanse să mori din cauza COVID-19”, a spus Bell. „Știm că vaccinarea oferă o protecție foarte bună, în special împotriva bolilor grave”, a adăugat el.

Faceți doza booster!

El a recomandat ca toate persoanele eligibile să primească doza booster, după ce dr. Anthony Fauci a indicat că atreia doză de vaccin produce suficienți anticorpi împotriva variantei Omicron pentru a preveni bolile grave.

„Vrem să obținem acest beneficiu suplimentar, în special pentru că avem atât de mulți oameni nevaccinați și încă expuși riscului”, a spus Bell. „Vrem să facem lucruri precum reducerea transmiterii, reducerea bolilor simptomatice și acolo ne vor aduce booster-urile”, explică el.