Ramona Mănescu este prima femeie din România ajunsă în poziţia de ministru al Afacerilor Externe. Invitată la emisiunea ”Punctul de Întâlnire” de la Antena 3, aceasta a vorbit despre parcursul său profesional, dar și despre aspectele cu privire la politica românească pe care dorește să le implementeze.

„A fost și un context care a favorizat numirea mea la acest minister. În afară de acesta, cred că colegii mei din ALDE și coaliție mă cunosc foarte bine și cunosc parcursul meu profesional și politic, iar acesta s-a axat pe relații internaționale și diplomație. Experiența mea care am acumulat-o și rapoartele pe care le-am gestionat i-au convins pe colegii mei că sunt potrivită pentru această poziție. Cred în politică externă proactivă, România fiind un partener loial dovedit în cadrul UE – NATO, merită pe deplin să-și satisfacă dorințele care i se convin conform tratatului”, a precizat Ramona Mănescu.

Relaţia ei cu premierul Viorica Dăncilă este una foarte bună, spune noul ministru de Externe: „Ne cunoaștem de mult timp. Am lucrat împreună pe anumite dosare și este întotdeauna nevoie de încredere, iar încrederea există.”

Ramona Mănescu a vorbit şi despre preşedinţia ţării noastre la Consiliul Uniunii Europene. „Președinția României a început cu o preluare anti-România. A fost o campanie foarte dură, foarte lungă, iar pe fondul acesta premisele nu erau foarte bune pentru a reforma. România a reușit să închidă dosare foarte grele pe care alte state înaintea noastă nu le-a încheiat. Cei care au lucrat pentru președinție sunt niște oameni de valoare, oameni care s-au dedicat mai bine de șase luni pentru a demonstra că România este o țară care poate gestiona cu succes această misiune”, a declarat Ramona Mănescu.

Ministrul spune despre colaborarea cu preşedintele Klaus Iohannis că aceasta trebuie să fie instituţional corectă.  „Cred că nu avem de ce să creăm nici tensiuni, nici conflicte doar pentru că provenim din partide diferite”, precizează Mănescu.

„Mă simt foarte, foarte responsabilă de poziţia pe care o am, pentru că îmi dau seama, în afară de faptul că sunt prima femeie ministru al Afacerilor Externe în România, că vin după nume foarte grele şi vreau să demonstrez că şi o femeie se poate ridica cu succes la înălţimea funcţiei pe care o deţine”, mai spune Ramona Mănescu.