Fondatorul Microsoft, care a donat miliarde de dolari pentru îmbunătățirea accesului la servicii medicale și vaccinuri anti-Covid și a profețit apariția pandemiei, susține în cartea sa că noul coronavirus a arătat cât de inegale sunt resursele, scrie Vox.

Gates susține că doar acțiunile filantropice sunt leacul pentru aceste inegalități, iar dezvoltarea tehnologiei și științei bazată pe afaceri ne va salva de un alt Covid-19. Printre măsurile propuse de Gates se numără investiții mai mari în sistemele de sănătate publică la nivel global, o supervizare mai bună a patogenilor emergenți, acces mai rapid la tratamente și vaccinuri.

”În calitate de fondator al unei companii tehnologice de succes, cred foarte mult în puterea sectorului privat de a stimula inovarea”, scrie Gates. Dar, subliniază Vox, miliardarul american uită să spună ce e mai important.

În paginile cărții, care oferă câteva idei inovatoare despre modul în care lumea ar putea colabora pentru a se pregăti mai bine pentru pandemii, Gates abordează ocazional modul în care inegalitatea economică agravează crizele de sănătate. Bill Gates vede inegalitatea ca pe o ”alocare greșită„ a resurselor, ca pe un mod în care prin care unii oameni vor să se îmbogățească.

Sistemul economic american l-a răsplătit din belșug

Gates se află pe locul patru în topul celor mai bogați oameni din lume și al cărui succes a depins de inovația și competiția din sectorul privat, notează Vox, amintind că sistemul economic american l-a răsplătit din belșug. Așa că e greu de imaginat cum tocmai acest sistem ar putea fi un motor al sărăciei și inegalităților despre care vorbește.

Pentru dr. Sara Stevano, economist la Universitatea SOAS din Londra, a fost clar încă de la începutul pandemiei că, în această perioadă, capitalismul își va intensifica impactul. Toată lumea a observat efectele Covid-19 asupra economiei, dar Stevano a analizat modul în care economia în sine a înrăutățit Covid-19. „Sistemul nostru economic a fost responsabil pentru modul în care s-a desfășurat criza”, a declarat ea.

Pe măsură ce omenirea încerca să țină sub control pandemia, lucrătorii au fost organizați între ”esențiali” și ”neesențiali”. A fost vorba de locuri de muncă care i-au ajută pe alții să supraviețuiască și să continue să lucreze – locuri de muncă în industria serviciilor, în domeniul sănătății sau care „produc” oameni pentru forța de muncă, explică ea.

Sistemul capitalist a recompensat cu profituri uriașe doar câțiva oameni

Americanii din clasa muncitoare au reprezentat cele mai numeroase victime ale pandemiei, deoarece, fiind considerați ”esențiali” au fost cei mai expuși bolii, societatea neputând funcționa fără ei.

În același timp, sistemul capitalist a recompensat cu profituri uriașe doar câțiva oameni. Companiile farmaceutice au obținut profituri record de pe urma medicamentelor și a vaccinurilor anti Covid-19, iar acțiunile tehnologice au crescut odată cu numărul miliardarilor din întreaga lume.

Nu există o modalitate de a preveni viitoarele pandemii fără a lua în considerare această contradicție economică uriașă. Gates recunoaște că a devenit mai bogat și în timpul pandemiei (conform Forbes, în 2020 averea sa era de aproximativ 98 de miliarde de dolari, acum are o avere de aproximativ 127 de miliarde de dolari) și crede că nu este corect. Dar modul prin care se poate remedia această ”nedreptate”, în opinia lui, ar fi o generozitate mai mare. Altfel spus, ca miliardari precum Elon Musk să doneze mai mulți bani inițiativei The Giving Pledge, prin care unii miliardari s-au angajat să ofere cel puțin jumătate din averile lor în timpul vieții.