România e la pământ! S-a atins cea mai mare rată a şomajului din ultimii patru ani. Un alt record deoc îmbucurător se referă la numărul căutărilor de joburi, scrie startupcafe.ro. Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât românii și-au căutat de lucru într-o perioadă în care nimeni nu se aștepta. Vorbim de perioada verii, când cei mai mulți își planifică concediile și nicidecum nu stau să caute locuri de muncă.

În perioada iunie-august au fost înregistrate aproape patru milioane de aplicări, fiecare lună depășind recordul dinaintea pandemiei, respectiv de 1,1 milioane de aplicări pe lună.

”Dacă în ianuarie sau în februarie angajatorii se plângeau că nu găsesc suficienți candidați, acum sunt poziții pentru care cu greu fac față volumului de CV-uri primite. Această mobilizare masivă s-a văzut în toată țara, nu doar în Capitală, candidații devenind extrem de atenți la joburile scoase în piață, dar și mult mai flexibili decât până acum. Vedem tineri care se angajează mult mai devreme, candidați mai dispuși decât înainte la reconversie, dar și specialiști care, cel puțin pentru moment, acceptă și poziții sub nivelul lor de experiență și pregătire. O altă concluzie a ultimelor luni a fost distanțarea față de ofertele de joburi pentru străinătate, dar și faptul că interesul pentru locurile de muncă remote a crescut semnificativ. Au apărut, de altfel, și mii de astfel de joburi, spre deosebire de perioada dinaintea declanșării pandemiei, când aveam un număr relativ redus de opțiuni work from home”, a arătat Bogdan Badea, CEO eJobs România.

420.000 de persoane şi-au căutat de muncă în iunie, iulie și august. Circa 100.000 dintre aceştia au fost candidați noi pe www.ejobs.ro.

Peste 90.000 de joburi au vizat domenii precum cele din vânzări, producție, IT / telecom, call center / BPO sau banking.

”Vara aceasta au lipsit din topul angajatorilor turismul și horeca, însă ne așteptăm la o revenire, chiar și pe acest segment, din toamnă. De altfel, începând cu această lună, vom vedea o creștere a numărului de joburi pe toate domeniile”, a arătat Bogdan Badea.