Cele mai mari 1.000 de companii, din totalul de 500.000 active în România, concentrează aproape jumătate din veniturile totale din mediul de afaceri, ceea ce evidențiază o polarizare excesivă a mediului de afaceri, susține Iancu Guda, președintele AAFBR, într-o analiză.

Astfel, cele mai mari 1.000 de companii active în România au raportat o scădere a numărului de angajați cu 14%, deși veniturile consolidate ale acestora au crescut cu 8%.

„Aceste ajustări au fost posibile datorită eficientizării proceselor și mai puțin a investițiilor noi, strategie implementată după foarte mulți ani de experiență care a dus la acumularea know-how-ului și dezvoltarea capitalului uman.

Optimizările proceselor sunt necesare în marile companii deoarece oamenii potriviți se găsesc din ce în ce mai greu, și la costuri mult mai mari decât în trecut (fără o justificare completă în creșterea calității, abilităților practice și calificărilor resursei umane)”, spune Iancu Guda.

Acesta adaugă că salariul mediu raportat de cele mai mari 1.000 de companii în România pe parcursul anului 2018 a fost de 5.718 Lei, în creștere cu aproape 10% comparativ cu anul anterior, și aproape dublu față de acum 10 ani.

„În acest context, ponderea cheltuielilor cu salariile a crescut de la 5% (în 2008) la aproape 9% (în 2017), scăzând marginal la 8% (în 2018)”, a mai precizat Guda.