Nicoleta Arpinte, prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Dorohoi, spune că modificările la legile justiției se văd deja în creşterea infracţionalităţii, înflorirea corupţiei și golirea puşcăriilor, iar singura speranţă rămâne la instituţiile europene.

Mai mult decât atât, aceasta susține că modificarea codurilor penale reprezintă nici mai mult nici mai puțin decât „o amnistie şi o graţiere mascată, prin care se vor goli penitenciarele de tot”.

„Victima nu se regăseşte nicăieri, în toată șarabanda asta de modificări haotice nu se mai vorbeşte nicăieri în procesul penal despre victimă, doar despre drepturile infractorilor”, mai susține prim-procurorul.

Nicoleta Arpinte atinge și subiectul Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, despre care susține că a devenit un parchet paralel, odată ce a primit puteri sporite, autonomie și imunitate absolută.

„Aşa ceva nu există în niciun sistem civilizat, democratic, de drept. Este neconstituţional. Şi tocmai am văzut cu toţii în cel hal a fost hărţuită Laura Codruţa Kövesi, în mod nelegal şi abuziv, drept dovadă recenta Decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a desfiinţat absolut tot dosarul încropit de SIIJ, cu măsura controlului judiciar cu tot. Deci, am văzut cu toţii de ce e în stare şi pentru ce a fost creată această secţie care ne dă fiori tuturor”, afirmă procurorul.

Ea mai spune că mulţi magistrați au fost intimidaţi, le este frică, iar „altora nu le pasă, crezând în mod greşit că nu vor fi afectaţi pentru că nu văd tabloul în ansamblul lui, deşi majoritatea oamenilor fără studii juridice realizează că vom fi afectaţi cu toţii”.