În preent, incendiul din zona Cernobîl a înecat Kiev-ul într-un fum dens şi toxic, devenind astfel cel mai poluat oraş, conform monitorizării atmosferice, scrie presa rusă.

Pe de altă parte, primarul oraşului, Vitaliy Klichko vine cu alte precizări. Acesta susține că nu există un foc deschis, ci unul mocnit, iar pentru a-l stinge cu totul mai au nevoie de câteva zile.

Ruşii însă, scriu că autorităţile ucrainene nu fac faţă incendiul şi aşteaptă un semn divin, ploile.

„Nu iarăşi, dar nou. Ploile par să fi ajutat salvatorii ucraineni să stingă incendiile din zona Cernobîl. Dar, ghinion, precipitaţiile s-au oprit, iar vântul s-a intensificat şi flăcările capătă o nouă formă. Ce urmează?”. Având în vedere carantina strictă datorată coronavirusului, situaţia arată ca o apocalipsă completă, scrie Iz.ru, citat de Mediafax.

Vremea contribuie la răspândirea fumului

Se pare că prognoza meteo nu ține cu ucrainienii. Vremea uscată şi vântul au contribuit la răspândirea focului. Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă din Ucraina a spus că stăpâneau situaţia, însă incendiile forestiere au acaparat teritorii noi.

Totodată, în timp ce focul se extinde, autorităţile locale le recomanda oamenilor să închidă geamurile, să folosească purificatoare de aer, să şteargă podelele cu o cârpă umedă şi totodată să consume multă apă.

Unii specialişti spun că au înregistrat în zona un exces de al radiaţiilor de 16,5 ori. Particule de cesiu radioactiv 137 au intrat în atmosfera Kievului împreună cu produse de ardere, scrie Iz.ru.

În urma precizărilor însă, autorităţile au susţinut că conţinutul radionuclidului din aer este nesemnificativ şi nu există o ameninţare pentru sănătate.