Klaus Iohannis spune că ar sprijini angajarea răspunderii Guvernului pe buget, dacă executivul va decide asta sub presiunea timpului scurt până la finalul anului. referitor la buget, preşedintele a spus că este unul bun, care permite continuarea unei politici pozitive în domeniul salarizării şi al pensiilor.

“E un buget care permite continuarea unei politici pozitive în domeniul salarizării şi a pensiilor. Este, sigur, cel puţin important să subliniem că din păcate din motive legate de guvernele PSD-iste, bugetul nu s-a putut încadra în deficitul de 3%, dar faţă de defictul de anul ăsta, bugetul de anul viitor se va plasa în zona de deficit sub 3%. Sigur sunt prevăzuţi bani pentru investiţii, bani care până acum au fost prevăzuţi şi au dispărut. Consider că acest buget este unul care permite României să meargă înainte în anul 2020 şi deschide perspective pentru anii viitori”, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat cum comentează varianta ca Guvernul să îşi angajeze răspunderea pe buget, preşedintele a răspuns că ar susţine o astfel de variantă şi că toată lumea trebuie să înţeleagă că mai e puţin timp până la finalul anului, că e nevoie de buget şi că “uşor uşor, celelalte variante nu mai sunt fezabile.

“Dacă guvernul se hotărăşte să promoveze bugetul din motive de calendar prin angajarea răspunderii mi se pare o variantă fezabilă, nu cred că trebuie să vorbesc eu cu liderii politici. Toată lumea înţelege că e mai puţin timp şi există o promisiune fermă a guvernului de a realiza bugetul până la sfârşitul anului. Uşor – uşor, celelalte variante nu mai sunt fezabile. Angajarea răspunderii e o variantă pe care aş sprijini-o”, a transmis Iohannis.

În legătură cu posibilitatea ca angajarea răspunderii să fie atacată la CCR, preşedintele a declarat că asta va duce la o întârziere în adoptarea bugetului, ceea ce nu ajută pe nimeni.

Iohannis, prima reacţie privind reducerea TVA

Președintele Klaus Iohannis a spus, marți, de la Palatul Cotroceni,  că ”în acest moment bugetul nu-și permite o reducere pe TVA”, în contextul în care în Comisia de buget din Camera Deputaților a fost adoptat un raport care prevede scăderea taxei pe valoarea adăugată de la 19 la 16%.

“De ce să împovărezi un buget? În acest moment bugetul României nu își permite o reducere pe TVA În anii ce vor veni e posibil să discutăm dacă economia merge bine dar acum de azi pe mâine să reducem TVA nu mi se pare o măsură bună”, a afirmat preşedintele.