ANRE va crește tarifele de distribuţie a energiei electrice de la 1 aprilie

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a pus în dezbatere publică noile tarife majorate de distribuție la energie electrică, valabile începând cu data de 1 aprilie 2023.

Atenție! Majorarea vizează tariful pentru operatorul național de transport de energie electrică, adică firmele de distribuţie, ceea ce înseamnă că prețurile plătite de consumatorii casnici și consumatorii non-casnici nu vor deveni mai mari, fiind oricum plafonate până în 2025.

În medie, creșterea tarifului mediu va fi de 11% pentru operatorul național de transport Transelectrica și între 8% – 31% pentru tarifele de distribuție la joasă tensiune, adică pentru companiile de distribuție.

În rândurile următoare, puteți citi majorările propuse de ANRE :

  • Transelectrica: 31,20 lei/MWh (creștere de 11%)
  • E-Distribuție Muntenia SA: 172,21 lei/MWh (creștere de 19%)
  • E-Distribuție Banat SA: 161,68 lei/MWh (creștere de 9%)
  • E-Distribuție Dobrogea: 186,18 lei/MWh (creștere de 7%)
  • Delgaz Grid SA: 210,07 lei/MWh (creștere de 18%)
  • DEER Muntenia Nord: 229,96 lei/MWh (creștere de 31%)
  • DEER Transilvania Nord: 182,24 lei/MWh (creștere de 25%)
  • DEER Transilvania Sud: 171,97 lei/MWh (creștere de 8%)
  • Distribuție Energie Oltenia: 211,48 lei/MWh (creștere de 23%)

Atenție! Tarifele nu includ TVA!

„Precizăm că datele avute în vedere la stabilirea tarifelor valabile de la data de 01 aprilie 2023 mai pot suferi modificări ca urmare a verificărilor și analizelor consolidate ce urmează a fi efectuate până la aprobarea tarifelor de rețea.

Ținând cont de tendința de reducere a consumului de energie electrică, de creșterea inflației, precum și de actuala evoluție a prețurilor pe piața de energie electrică, care a condus la includerea în tarife a unei componente tarifare aferente costurilor suplimentare cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea CPT (consumului propriu tehnologic – n.r.), tarifele propuse spre aprobare prezintă o creștere, cu încadrarea în limitele metodologice”, scrie într-un comunicat de presă emis de ANRE.

Anunţul ANRE a fost făcut la scurt timp după ce Guvernul României a decis să amâne adoptarea unei Ordonanțe de Urgență, lansate de Ministerul Energiei, care prevedea ca, anul acesta, tarifele de distribuție la energie electrică să crească parțial, după ce au fost înghețate în 2022, în urma plafonării prețurilor la energie pentru consumatorii casnici.

Ce este tariful de distribuție a energiei electrice?

Potrivit economedia.ro, tariful de distribuție a energiei electrice este un cost care reflectă serviciul pe care îl asigură operatorul de distribuție pentru a oferi transmiterea în condiții de eficiență și siguranță a energiei electrice între două sau mai multe puncte ale rețelei de distribuție.

Acest cost este reglementat de către ANRE și stabilit periodic. El diferă în funcție de categoria de consum și de zona de distribuție a consumatorilor. În baza acestui tarif, operatorii de distribuție își stabilesc investiții pentru dezvoltarea rețelei de distribuție a energiei electrice.