Comisia Europeană cere României să renunțe la prețurile fixe impuse producătorilor de gaze

Comisia Europeană (CE) a decis să emită un aviz motivat către Guvernul de la București pentru restricționarea libertății producătorilor de gaze de a stabili prețurile angro ale gazelor în România.

Guvernul de la București a introdus o măsură națională care obligă producătorii de gaze să vândă o parte din producția lor internă la un preț fix clienților la nivel angro. Prețurile reglementate pe piața angro la nivelul Uniunii Europene (UE) denaturează semnalele de preț și funcționarea eficientă a pieței. Prin urmare, sunt incompatibile cu Directiva 2009/73/CE privind normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale.

În octombrie 2024, CE a trimis Guvernului de la București o scrisoare de punere în întârziere. CE consideră că măsura legată de prețul gazelor restricționează principiile fundamentale ale formării libere a prețurilor pe piața angro a gazelor, în detrimentul pieței interne și al consumatorilor. În consecință, a decis să emită un aviz motivat adresat Guvernului de la București, care din acest moment are la dispoziție două luni pentru a răspunde și a lua măsurile necesare.

În caz contrar, CE poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene (UE) cu privire la acest caz.

Comisia Europeană avertizează România pentru nerespectarea obligațiilor vamale

De altfel, CE a decis să iniţieze o procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, prin trimiterea de scrisori de punere în întârziere către șase state membre ale UE pentru nerespectarea obligaţiei de implementare a sistemului de depozitare temporară pentru transport aerian şi a sistemului naţional de import.

Documentele au fost trimise României, Austriei, Cehiei, Danemarcei, Greciei și Slovaciei. Cele șase state membre erau obligate să dezvolte şi să facă aceste sisteme operaţionale, inclusiv prin asigurarea migrării depline a sistemelor relevante ale operatorilor economici, până la 31 decembrie 2023, în conformitate cu Codul Vamal al UE (Regulamentul UE nr. 952/2013) şi cu programul de lucru privind CVU (Decizia de punere în aplicare (UE) 2023/2879 a Comisiei).

România are la dispoziție două luni pentru a remedia deficiențele

România, Austria, Cehia, Danemarca, Grecia și Slovacia au la dispoziţie două luni pentru a răspunde scrisorii CE şi a remedia deficienţele. În absenţa unui răspuns satisfăcător, CE poate decide să emită un aviz motivat.

Sistemul electronic de depozitare temporară permite depunerea electronică a declaraţiilor relevante, reprezentând una dintre etapele esenţiale pentru a asigura supravegherea mărfurilor care intră în UE. Odată ce aceste declaraţii sunt lansate electronic, sistemul naţional de import se asigură că măsurile relevante, atât fiscale, cât şi nefiscale, se aplică mărfurilor importate în UE.

Asigurând interconexiuni cu diverse alte aplicaţii naţionale, sistemul naţional de import joacă un rol central în asigurarea a colectării eficace a veniturilor şi în protecţia intereselor financiare ale UE, precum şi în aplicarea interdicţiilor/restricţiilor la nivelul UE şi la nivel naţional în legătură cu importul de mărfuri.