Propuneri cu efect foarte negativ asupra euro mergând până la evocarea „dezintegrării“ sale, formulate de Paul Volcker, consilierul economic al preşedintelui american Barack Obama, ar fi contribuit la căderea monedei europene în faţa dolarului vineri, au estimat mai mulţi analişti.

Volcker, ex-preşedinte al Rezervei federale americane, a participat la două conferinţe joi, la Londra, în cursul cărora ar fi atacat moneda unică europeană. „În mod evident, cred că se poate spune că euro a eşuat şi a căzut într-o capcană presupusă încă de la început“, din cauza absenţei unei politici bugetare comune, a explicat el.

„Europa va trebui să decidă în final dacă vrea să fie mai mult sau mai puţin integrată şi aceasta repune euro în discuţie“, a continuat consilierul american. Iar în alt moment al zilei, el a evocat clar „marea problemă a posibilei dezintegrări a euro“, cuvinte care au contribuit la marele efect asupra monedei unice europene, devalorizată sub 1,24 dolar vineri după-amiază, cel mai scăzut nivel de la cel din octombrie 2008.

„Nu degeaba un oficial american a discutat deschis despre o astfel de ipoteză şi fără îndoială nu pentru a face plăcere celor din zona euro“, nota Derek Halpenny, analist la Bank of Tokyo-Mitsubishi, care încadrează această intervenţia la capitolul „ştiri sumbre“ ale zilei pentru moneda unică europeană.

Paul Robson de la Barclays Capital observa, de asemenea, că în afară de problemele structurale care apasă moneda unică, „personalităţi de prim-plan au făcut comentarii terifiante care nu i-au fost favorabile“, citându-l tot pe Volcker.

SURSA: Agerpres