Marcel Ciolacu a comentat informația potrivit căreia nepoata sa, Andreea, a fost angajată fără concurs drept consilier personal al președintelui interimar al Institutul Cultural Român. Detalii despre acest subiect au oferit jurnaliștii de la  Europa Liberă, care au arătat că ea a fost angajată în aprilie 2020. Anterior, nepoata a lucrat la ALCOM SRL, firma deținută chiar de Marcel Ciolacu în Buzău. Andreea a fost și consilier al unui secretar de stat.

Reacția lui Ciolacu a fost pe măsura așteptărilor. „Mă bucur că Andreea și-a găsit locul”, a declarat liderul PSD despre nepoata sa. În plus, el a afirmat, într-un interviu la Digi24, că nepoata sa a absolvit Arta Fotografică cu media 10 și a câștigat concursuri în străinătateÎ

Ciolacu a menționat că nu are habar cine e Mirel Taloș, președintele interimar al Institutului Cultural Român. Acesta ar fi însă un apropiat al lui Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit celor de la Europa Liberă, ICR a găsit soluția pentru a ocoli concursurile de angajare și detașările, astfel că angajarea de consilieri personali a ajuns un fenomen în instituție. După ce persoana ocupă un post la cabinetul demnitarului fără concurs, urmează numirea temporară a acesteia pe poziția vizată, eludându-se astfel procedura de concurs.

Trebuie menționat că Marcel Ciolacu a criticat în repetate rânduri guvernul liberal pentru angajările făcute pe relații, acuzând că „și-au angajat toate rudele, coafezele, chelnerii și cioclii la vârful statului”.