Noul număr al revistei Capital este disponibil la punctele de difuzare a presei și prin comandă online pe www.edituradecarte.ro 

Ce îi lipsește României pentru a deveni un hub logistic regional

Se spune că în orice criză există și o oportunitate. Pentru România, conflictul din Ucraina reprezintă o șansă de a se transforma într-un hub logistic regional, șansă pe care o poate valorifica doar dacă găsește soluții viabile pentru problemele cu care se luptă de mai mulți ani.

La finalul lunii mai, Florin Spătaru, ministrul de atunci al Economiei, afirma clar și răspicat că „România va deveni un hub logistic şi economic pentru reconstrucţia Ucrainei“. La începutul lunii iulie, Radu Oprea, noul ministru al Economiei, relua idea, cu o nuanță dubitativă, ce-i drept: „România poate deveni un hub logistic pentru reconstrucția Ucrainei”. Similitudinea enunțurilor, lucru rar întâlnit în cazul unei succesiuni ministeriale, este explicabilă – țara noastră are șanse reale de a deveni un hub logistic regional, dacă reușește să depășească provocările cu care se confruntă de ani buni în domeniul infrastructurii.

Care sunt soluțiile reale pentru ca acest lucru sa se întample, descoperiți din articolul pe larg din revista Capital, acum la punctele de difuzare a presei și online pe www.edituradecarte.ro

De unde ne vom procura și la ce preț cantitatea de gaze necesară pentru iarna 2024

Anul 2022 a fost martorul unor schimbări dramatice în privința cantității de gaze naturale consumate de Uniunea Europeană, a țărilor de proveniență și a prețurilor de achiziție, care au explodat sub dubla presiune a războiului din Ucraina și a politicii energetice decise la Bruxelles. 

Printre primele lucruri care ne sar în ochi făcând bilanțul anului trecut este acela că, fiind strânsă cu ușa, dar având totodată noroc de o iarnă mai blândă, Uniunea Europeană a consumat mult mai puțin gaz decât în alți ani. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), consumul de gaze naturale al UE a fost de 360 de de miliarde de metri cubi (bcm), adică cu 55 de bcm (sau 13%) mai mic față de 2021. Scăderea s-a făcut simțită atât în cazul industriei (unde s-a cifrat la circa 25%), cât în sectorul clădirilor, care cuprinde gospodăriile, dar și spațiile publice și comerciale (și unde a fost de aproape 20%). 

Ce ne așteaptă însă în 2023 și, înainte de toate, la iarnă? De unde ne vom procura gazul și la ce preț? Mai sunt de așteptat și alte răsturnări de situație? Răspunsul acestor întrebări le găsiți în revista Capital de luna aceasta. 

Cum arată viitorul medicinei folosind AI

În 2021, piața inteligenței artificiale (AI) în domeniul sănătății valora aproximativ 11 miliarde de dolari la nivel mondial. Totuși, se prognozează că piața globală de AI va valora aproape 188 de miliarde de dolari până în 2030, crescând cu o rată anuală de 37% între 2023 și 2030. Cu privire la acest subiect am discutat cu Mircea Popa, fondatorul și directorul Medicai, o platforma care perimite comunicarea și stocarea datelor imagistice medicale. Prin infrastrucura platformei, Medicai poate facilita accesul la Inteligență Artificială și antrenarea algoritmilor în acest sens, un prim pas deja vizibil în domeniul medical.

În plus, ai și peste 35 de pagini despre retail și logistică: cum arată aceste industrii în România, ce beneficii pot accesa transporatorii de la UE și care sunt cei mai bogați români cu afaceri în aceste domenii.

Articolele complete le găsești în revista Capital, disponibilă la punctele de difuzare a presei în perioada 18 august – 21 septembrie și online pe  www.edituradecarte.ro

Dacă vrei să primești revista acasă sau la birou, poți opta pentru un abonament pe 3, 6 sau 12 luni, accesând https://www.edituradecarte.ro/categorie-produs/abonamente/capital/