Sumele vor fi eliberate numai catre cei care au depus in prealabil cererea de creanta la tribunal. Ultima zi de depunere a acestui document a fost vineri, 29 martie a.c. Obligatiile de plata ale BPR totalizeaza 756,3 miliarde lei. Din aceasta suma, 620 miliarde lei revin deponentilor cooperativei de credit. Aceste cifre figureaza in evidentele contabile ale cooperativei.
In acelasi timp, elementele de activ identificate si inventariate de lichidator insumeaza 597,4 miliarde lei.
Ionascu explica pasii premergatori inceperii platilor catre deponenti: „Saptamana viitoare (cea in curs – n.r.) vom avea o situatie exacta a sumelor reclamate de deponenti, dupa monitorizarea cererilor de creanta depuse la tribunal. Solicitarile deponentilor vor fi confruntate cu cifrele din contabilitatea cooperativei de credit in faliment, pentru stabilirea sumelor ce urmeaza sa fie eliberate. Vor exista cu siguranta contestatii, care vor fi solutionate pana la sfarsitul lunii aprilie. O buna parte vor fi recuzate, ceea ce presupune inca o prelungire, cu 45 – 50 de zile, a perioadei de asteptare a deponentilor. Platile vor incepe dupa solutionarea tuturor cazurilor aduse in instanta”.
BPR nu intra in schema de garan-tare a depunerilor populatiei la institutiile de credit in faliment. Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar despagubeste, in limite prestabilite, numai deponentii la bancile comerciale si la cooperativele de credit autorizate de Banca Nationala a Romaniei. Bancii Populare nu i s-a aprobat cererea de autorizare. In acest context, eliberarea sumelor catre deponenti se va face gradual, in limita incasarilor, din valorificarea activelor si dupa ce au fost acoperite cheltuielile cu lichidarea (pana in prezent, cheltuielile de lichidare au reprezentat aproximativ 36 – 38% din incasari). Fiecare creditor va primi suma corespunzatoare procentajului stabilit pentru efectuarea platilor la un moment dat.
Practic, care sunt sursele de constituire a fondurilor ce vor fi eliberate catre deponenti? Pe de o parte, ratele si dobanzile la creditele acordate de BPR. Ionascu apreciaza procesul de rambursare a creditelor ca fiind extrem de greoi. Aproape 40 de debitori ale caror credite insumeaza circa 200 miliarde lei (principalul, dobanzile si majorarile de intarziere) nu au prezentat garantii la eliberarea imprumuturilor. „Am inceput o serie de presiuni asupra debitorilor. Pana acum am obtinut aproape 1.000 de titluri executorii si voi obtine astfel de titluri asupra tuturor celor care ezita sa plateasca”, afirma Cornel Ionascu. Pentru fiecare zi de intarziere la plata, debitorul este penalizat cu 1% din suma datorata. In plus, lichidatorul ameninta cu executarea tuturor bunurilor debitorului, pana la limita sumei pe care o are de recuperat.
Pe de alta parte, sumele rezultate din vanzarea participatiilor BPR si a bunurilor din dotare sunt alte surse de venituri pentru eliberarea platilor catre deponenti. Care sunt participatiile BPR? Casa de schimb valutar „Z” (inregistreaza pierderi de 2,2 miliarde lei), de pe urma careia lichidatorul nu spera sa incaseze nimic, societatea de valori mobiliare Interbrok SA (8% din actiuni), Roman International Caribdean – 20%, Silver Romania – 13,2%, Tour construct – 10%. Recent, lichidatorul BPR a obtinut in instanta cererea de anulare a cesionarii actiunilor cooperativei la Banca Unirea (56,6%) catre un grup de 12 investitori straini (majoritatea inregistrati in casute postale din off-shoruri), pe motiv ca banii rezultati din aceasta operatiune nu se regasesc evidentiati in contabilitatea BPR. Lichidatorul negociaza cu investitorii Bancii Unirea revanzarea pachetului majoritar, contra unei sume de aproape 3,5 milioane de dolari (aproape 105 miliarde lei). Insa sunt slabe sperante de a obtine acesti bani, intrucat surse confidentiale declara ca grupul de investitori reuniti din Kuala Lumpur, Malaezia, Insulele Virgine nu sunt dispusi sa plateasca mai mult de 15 miliarde lei. Lichidatorul a refuzat sa comenteze acest aspect, insa a afirmat ca daca nu ajunge la o solutie finala cu investitorii de la Banca Unirea va solicita instantei si anularea majorarii de capital ce a avut loc ulterior cesiunii actiunilor de catre BPR. Daca instanta se va pronunta favorabil, atunci banca va ramane, inca o data, fara licenta, intrucat acest demers conduce la reducerea capitalului social sub limita impusa de BNR (la aproape 100 miliarde lei). Compania Internationala de Asigurari (CIASIG) ar putea, de asemenea, sa reintre in proprietatea institutiei de credit in faliment – care va detine 96% din actiuni; acestea ar urma sa fie valorificate de lichidator. Pachetul de actiuni de la CIASIG a fost cesionat in iulie 2001 catre firma Canserv din Brasov, operatiune prin care BPR si-a sters o datorie catre CIASIG. Canserv este o firma despre care se spune ca ar fi condusa de socrul fostului presedinte BPR, Emil Botea, si un partener de afaceri cu CIASIG, in vara anului trecut.
O evaluare a activelor BPR nu este inca definitiva. Totusi, lichidatorul apreciaza ca incasarile din valorificarea activelor cooperativei de credit vor acoperi mai putin de 50% din obligatiile de plata ale BPR.