Şeful Poliţiei de Frontieră, Victor Ştefan Ivaşcu, dat afară ca urmare a fugii lui Cătălin Cherecheș

Este demiterea momentului în România! Scandalul fugii din ţară a primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a dus la destituiri.

Duminică seară, s-a confirmat oficial informaţia care apăruse pe surse încă de sâmbătă.

Şeful Poliţiei de Frontieră, Victor Ştefan Ivaşcu, a fost dat afară de către ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu. Şi asta nu este tot.

Corpul de Control al Ministrului va efectua un control la Inspectoratul Teritorial Sighetul Marmaţiei al Poliţiei de Frontieră, inclusiv la Punctul de Trecere a Frontierei Petea.

„Având în vedere o serie de evenimente desfăşurate recent la Academia de Poliţie ,,Alexandru Ioan Cuza”, precum şi pe liniile de muncă ale unor structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, înregistrate pe fondul desfăşurării cu superficialitate sau cu lipsă de pro-activitate a actului profesional şi managerial, care au fost de natură a afecta drepturile cetăţenilor; au produs consecinţe cu privire la aplicarea legii române în mod egal tuturor cetăţenilor; au adus atingere protecţiei intereselor statului şi credibilităţii unor instituţii şi structuri din cadrul MAI; pentru restabilirea unui nivel înalt de eficienţă managerială şi profesională, precum şi a încrederii cetăţenilor în lege şi autorităţi, în urma şedinţelor de analiză managerială desfăşurate împreună cu şefi de structuri şi la nivelul conducerii MAI, au fost luate o serie de măsuri manageriale”, se arată în comunicatul MAI de duminică, 26 noiembrie.

Aşadar, chestorul de poliţie Victor Ştefan Ivaşcu a fost eliberat din funcţia de Inspector General al Poliţiei de Frontieră.

Poziţia sa va fi asigurată pentru moment de Inspectorul General Adjunct, chestor de poliţie Cornel Laurian Stoica.

Ce alte decizii au mai fost anunţate de MAI în urma acestui scandal imens?

„Retragerea împuternicirii Inspectorului General Adjunct al IGPF responsabil cu supravegherea frontierei. Retragerea împuternicirii Inspectorului General Adjunct al IGPF responsabil cu suportul administrativ – logistic”, sunt alte două decizii anunţate de MAI în acest caz.

Se anunţă controale la sânge în perioada imediat următoare.

„Corpul de Control al Ministrului va efectua un control la Inspectoratul Teritorial Sighetul Marmaţiei al Poliţiei de Frontieră, inclusiv la Punctul de Trecere a Frontierei Petea.

Inspectoratul General al Poliţiei Române va efectua un control la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş. Inspectoratul General al Poliţiei Române va evalua până la data de 6 decembrie 2023 managementul Direcţiei de Investigaţii Criminale din Inspectoratul General al Poliţiei Române, structură cu responsabilităţi de coordonare a activităţii de supraveghere judiciară.

Pentru consolidarea capacităţii instituţionale a structurilor de suport operativ de pe raza Curţii de Apel Cluj, înlocuirea conducerii Brigăzii de Operaţiuni Speciale Cluj prin împuternicirea unui alt ofiţer în funcţia de şef al Brigăzii”, potrivit MAI.

A mai fost înlocuită şi conducerea Serviciului Judeţean de Protecţie (Direcţia Generală de Protecţie Internă) Maramureş prin împuternicirea unui alt ofiţer în funcţia de şef al serviciului.

„Acordul pentru punerea la dispoziţie a chestorului Victor Ştefan Ivaşcu a fost acordat în considerarea protejării imaginii instituţiei Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi pentru a oferi garanţii publice cu privire la imparţialitatea controalelor în derulare”, se mai arată în finalul comunicatului de la MAI.