Ministerul Finanţelor Publice transmite că demisia a fost înaintată la Ministerul Finanţelor Publice.

Trebuie menționat că Laurenţiu Baranga fusese numit în funcţia de preşedinte al ONPCSB printr-o Hotărâre publicată în Monitorul Oficial din 4 septembrie 2020, pentru o perioadă de patru ani, acesta înlocuindu-l pe Daniel-Marius Staicu.

Care este motivul

Laurențiu Baranga și-a luat diploma de bacalaureat la vârsta de 32 de ani. Totuși, anchetatorii spun că acesta și-ar fi falsificat diploma respectiv. Din acest motiv, anchetatorii au descins la locuința lui.

În anul 1999, Laurențiu Baranga a obținut diploma de bacalaureat la 32 de ani, ca absolvent al Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida din București. După nouă ani a absolvit Facultatea de Management la Universitatea Ecologică. De asemenea, în anul 2011 a obținut titlul de doctor în management la Universitatea Valahia.

Cine este Laurențiu Baranga

Din anul 2012, acestsa este conferențiar universitar la Facultatea de Științe și Inginerie din Alexandria iar din anul 2016 este membru ARACIS. Acesta are atribuții în evaluarea programelor de studii și a instituțiilor de învățământ superior.

Laurențiu Baranga a fost numit președinte al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor în septembrie 2020. Trebuie menționat că în ultimii 11 ani, acesta a fost director adjunct la Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS).

În contextul descoperilor recente făcute de anchetatori, Laurențiu Baranga va fi adus la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, pentru desfășurarea activităților specifice de urmărire penală, conform celor transmite de Poliției.

CV-ul acestuia poate fi văzut Aici.

Ce este Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor

Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor este Unitatea de Informații Financiare a României (FIU) de tip administrativ, cu rol de lider în elaborarea, coordonarea și implementarea sistemului național de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului.

Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor și-a început activitatea încă din anul 1999, funcționând că organ de specialitate cu personalitate juridică în subordinea Guvernului, care, în conformitate cu prevederile art. 26 alin (2) din Legea nr.656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor, precum și pentru instituirea unor măsuri de prevenire și combatere a finanțării actelor de terorism, republicată, are că obiect de activitate “[…] prevenirea și combaterea spălării banilor și a finanțării actelor de terorism, scop în care primește, analizează, prelucrează informații și sesizează, în condițiile art.8 alin (1), Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, iar în situația în care se constată existența unor operațiuni suspecte de finanțare a unor acte de terorism sesizează de îndată și Serviciul Român de Informații.