Increderea investitorilor de private equity in piata Europei Centrale atinge cote din ce in ce mai mici. Indicele specilizat al Deloitte a coborat la minimul ultimilor cinci ani. Cu toate acestea, industria de profil percepe regiunea ca pe o solutie in vremuri grele, datorita faptului ca a fost cel mai putin lovita de criza economica globala. Astfel, unele fonduri de private equity sunt in asteptare, in timp ce altele sunt pregatite sa incheie doar tranzactii finantate numai prin capitalul propriu, precum si sa astepte ca piata de creditare sa se redreseze pentru a se putea apoi refinanta.

Potrivit lui Garret Byrne, lider al diviziei de Fuziuni si Achizitii din cadrul Deloitte Central Europe, „in pofida sperantelor de acum cateva luni, activitatea de private equity si increderea din Europa Centrala au coborat la cel mai mic nivel, in consens cu celelalte piete globale si cu lipsa de lichiditate de pe piata bancara. Multi profesionisti din domeniu considera ca mediul actual este o oportunitate majora si considera ca activitatile pe care le vor initia in acest an vor aduce recompense mari”.

Desi nu simte aceleasi efecte precum economiile tarilor dezvoltate, economia romaneasca in particular criza globala se resimte prin incercarea companiilor locale de a gasi surse de finantare in afara pietei de capital. Astfel, potrivit studiului Deloitte, prima solutie este reprezentata de aducere de investitori in structura de actionariat. „Chiar daca asteptarile vanzatorilor nu sunt inca pe deplin aliniate la cele ale potentialolor investitori, ne asteptam la un nou val de consolidare in anumite sectoare din Romania, ceea ce va conduce la formarea unei piete mai mature, mai realiset si mai competitive”, apreciaza Antonis Ioannides, partener Transaction Services la Deloitte Romania. In opinia sa, investitoriii vor fi mai pretentiosi ca pana acum, urmand sa fie interesati de calitatea castigurilor, managementul capitalului de lucru sau sistemele interne de control. Acest fapt forteaza vanzatorii sa invete cum sa isi prezinte afacerea, pentru a putea sa ceara un pret cat mai mare.

Partea pozitiva a unei crize este constituita de faptul ca, dupa terminarea acestei perioade, investitorii care au avut disponibilitati financiare mari vor avea de castigat deoarece au avut la dispozitie o piata plina de preturi mici si oportunitati. In incheiere, Garret Byrne apreciaza ca „modelul actual de investitii private equity trebuie sa se adapteze sau sa revina la modelul folosit la inceputul anilor 2000: in loc de modelul bazat pe combinatia intre capitalul atras si capitalul propriu, investitorul cumpara la multipli relativ mici, se concentreaza pe imbunatatirea operatiunilor, aducere de expertiza si cauta sa realizeze sinergii pentru a vinde apoi afacerea”.