Invitat: DELIA OLTEANU Supervizor Biroul Produse si Procese de…

 

Posted by capital.ro on Wednesday, October 18, 2017

 

Media de vârstă la Start-up Nation este de 36 de ani. Sunt aproximativ 500 de finanţări în diverse stadii de aprobare. Noi  la BCR îi învăţăm pe antreprenori să înţeleagă limbajul nostru şi să primească din experienţa antreprenorilor vechi. Asta am gândit-o pentru că vrem să o luăm de la zero cu antreprenori tineri. Prima provocare a fost să preluăm responsabilitatea de analiză a proiectelor pe terene. Vorbim de 500 de oameni. Avanntajul e că oamenii pe care îi recrutăm sunt deja cu experienţă. E foarte importantă investiţia în oameni. AM făcut multe training-uri. Timpul mediu pentru aprobarea unui dosar, la bancă este de 3-5 zile. AU existat situaţii în care nu am putut finaliza aprobarea. E important de comportamentul de plată, istoricul antreprenorului şi de asemenea, de istoricul companiei. Dosarele cu probleme sunt sub 1%. Ne uităm în biroul de credit, de centrala riscurilor de credit, iar pentru companii verificările nu ţin de succesul unei companii, ci de istoricul datoriilor. 

Proiectele aprobate sunt în stadiu de implementare. Săptămâna trecută au venit primele acte adiţionale. Vin cu facturile la bancă. Antreprenorii au estimat că îşi cumpără de exemplu, un mixer, într-un proiect pentru realizarea unei patisrii. E nevoie de minimum trei oferte. Trebuie ca furnizorul să îndeplinească anumite condiţii. NU vom aproba bani din credit decât efectiv pentru implementarea proiectului.

Antreprenorii tineri sunt entuziaşti. Şi e molipsitor. E frumos să lucrăm cu ei. Apreciem că pun întrebări după ce deja au studiat. Ştiu unde să caute cum să caute şi sunt interesaţi să afle. E un antreprenor cultivat. Creem alături de ei un potenţial de business pe această categorie de antreprenori. Cele două zone mari cu cele mai multe dosare sunt Cluj şi Bucureşti şi Ilfov.

 

Clujul are o tipologie de antreprenor extrem de educată,c are cere informaţii, şi afacerile sunt în general pe zona IT.

La o primă impresie, este că sunt foarte multe proiecte în producţie. Asta şi pentru că 50% din bani trebuie investiţi în echipamente. Cel mai tânăr antreprenor al cărui proiect noi îl finanţăm are 22 de ani.

Una din temeri e dacă va avea statul bani să ne primească granturile. Ministerul de Finanţe ne-a spus că sunt bani. A doua temere e legată de implicarea personală. Respectiv că girează cu tot ce au inclusiv afacerea.

Dacă nu primim banii de la stat, în contractele de credit e o clauză prin care dacă ministerul de Finanţe anunţă o întârziere, contractul se prelungeşte automat. Partea a doua e garanţia de la fondul de garantare.dacă vor întârzia întârzieri de la stat, vom prelungi facilitatea de credit.

Pe proiecte de fonduri europene avem multe finaţări. Dar abordarea că se lucrează doar cu o parte din bănci e nouă pentru noi. Când un client cu o cifră de afaceri mică ia un credit, primul lui gând e să îl achite cât mai repede.

NUmărul total de dosare care vor fi aprobate de stat este de 8.600. Deja avem 2.000 de conturi. Vrem să depăşit 5.000 de conturi. Antreprenorii pot schimba oricând banca. NU implică consturi suplimentare.