Deficitul bugetar a explodat în februarie! Menținerea deficitului bugetar anual sub pragul de 8% din PIB și introducerea consolidării fiscale a fost unul din pricipalele angajamente luate de Executivul condus de Florin Cîțu.

Or, evoluția Finanțelor țării, după doar 2 luni din 2021, nu lasă prea multe semne de speranță că angajamentele asumate for putea fi realizate.

Deficitul bugetar a explodat în februarie! A ajuns deja la peste 12 miliarde lei

Deficitul bugetului consolidat a urcat la 1,14% din Produsul Intern Brut (PIB) după primele două luni ale acestui an, de la 0,33% din PIB în ianuarie 2021 şi 0,73% din PIB în aceeaşi perioadă a anului trecut.

“Execuţia bugetului general consolidat în primele două luni ale anului 2021 s-a încheiat cu un deficit de 12,76 miliarde de lei (1,14% din PIB)”, precizează Ministerul Finanţelor Publice.

La final de ianuarie, MFP anunţa un deficit de 3,69 miliarde de lei (0,33% din PIB).

Ţinta de deficit bugetar pentru acest an este 7,16% din PIB, pe cash.

”Politica fiscală rămâne stimulativă în 2021”

Trebuie precizat că Guvernul Cîțu şi-a bugetat pentru 2021 un deficit de 80 miliarde lei, adică 7,16% din PIB, în scădere cu peste 20 mld. lei sau aproape 3 puncte procentuale faţă de cât a fost în 2020, ca pondere în PIB.

”Pentru bugetul de anul viitor rămânem la ceea ce am spus şi până acum: suntem adepţii unei consolidări fiscale, ceea ce înseamnă că vom construi un buget cu care vom veni în Parlamentul României cu un deficit bugetar în jur de 7% din PIB, ceea ce arată, pe de o parte, angajamentul nostru ferm pentru consolidarea fiscală şi, în acelaşi timp, este un deficit bugetar care, în contextul economic actual, nu pune o frână economiei”, declara Florin Cîțu, la finele anului trecut.

”Politica fiscală rămâne stimulativă în 2021, este adevărat, aşa cum estimăm noi, în prima parte a anului, se va muta către o politică fiscală neutră în a doua parte a anului”, a mai spus Prim-ministrul.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea.