Declaraţiile pentru veniturile realizate în 2008 pot fi depuse de către contribuabili, începând de vineri, 8 mai, şi în variantă online, pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), după ce obţin un certificat digital calificat, eliberat de furnizorii de servicii de certificare.

„Pentru depunerea online a declaraţiei privind veniturile realizate, persoanele fizice trebuie să deţină certificat digital calificat, eliberat de furnizorii de servicii de certificare, acreditaţi în condiţiile Legii nr.455/2001 privind semnătura electronică şi să se înregistreze ca utilizatori ai serviciului Depunere declaraţii on-line, prin transmiterea, în format electronic, a documentului de confirmare a certificatului calificat, existent pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală”, se arată într-un comunicat al instituţiei, citat de Mediafax.

Documentul de confirmare va fi semnat digital de către solicitant şi confirmat, prin semnătura electronică a autorităţii de certificare. Confirmarea dreptului de utilizare a serviciului „Depunere declaraţii on-line”, existent pe portalul ANAF, se transmite persoanei solicitante, prin poşta electronică, la adresa menţionată în documentul de confirmare.

Ce trebuie făcut?

Pentru a depune online declaraţia, contribuabilii trebuie să acceseze site-ul ANAF, să completeze formularul 200 existent pe site la secţiunea Declaraţii Electronice, meniul Persoane Fizice, pe care să-l semneze electronic utilizând certificatul digital calificat.

Persoanele fizice care deţin certificat digital calificat şi au obţinut dreptul de utilizare a serviciului Depunere declaraţii on-line în calitate de reprezentanţi legali sau împuterniciţi, pentru semnarea declaraţiilor de impozite, taxe şi contribuţii pot utiliza metoda de depunere online a declaraţiilor privind veniturile, semnată în nume propriu, fără a mai fi necesară efectuarea unei noi operaţiuni de înregistrare ca utilizator al serviciului.

Contribuabilii pot, de asemenea, să trimită declaraţiile pentru veniturile realizate prin poştă, cu confirmare de primire, sau să le depună la sediul agenţiei fiscale de care aparţin, până la 15 mai.

SURSA: Mediafax