Șeful de stat major american a declarat, în cadrul unei conferințe a centrului de reflecție Aspen Security Forum, că este puțin probabil ca China să atace Taiwanul în următoarele 24 de luni.

Însă, „chinezii sunt în mod clar şi fără ambiguitate pe cale să se doteze cu capacităţile necesare pentru a oferi opţiuni conducerii ţării dacă ea o va dori în viitor”, a adăugat el.

SUA au capacitatea necesară pentru a apăra Taiwanul

Acesta a mai fost întrebat dacă Statele Unite ale Americii au capacitățile necesare pentru a apăra Taiwanul împotriva unui atac al Chinei. Mark Milley a răspuns afirmativ, subliniind că SUA dorește, totuși, o soluție pașnică la orice dispută între China și Taiwan.

„Avem în mod categoric capacităţile (necesare), nu există nicio îndoială”. Totodată, el a adăugat că SUA doresc în primul rând „o soluţie paşnică” la orice diferend între Taiwan şi China.

Şeful statului major american s-a abţinut să spună dacă ar fi util sau nu să se revină asupra politicii de lungă durată a SUA, supranumită a „ambiguităţii strategice”, în virtutea căreia Washingtonul ajută Taiwanul să-şi construiască şi să-şi întărească apărarea, însă fără a promite explicit că va veni în ajutor în caz de atac. „În acest moment, aceasta este politica noastră şi ea va continua deocamdată”, a spus el.

Schimbul de replici s-a înteţit în ultimele săptămâni între SUA şi China cu privire la soarta insulei cu 23 de milioane de locuitori, care dispune de propriile monedă, guvern şi armată, dar pe care Beijingul o consideră una dintre provinciile sale, în aşteptarea reunificării cu restul ţării, cu forţa dacă va fi necesar.

Ce spune Joe Biden

Întrebat cu privire la posibilitatea unei intervenţii militare americane pentru apărarea Taiwanului, în cazul unui atac din partea Chinei, preşedintele american Joe Biden a răspuns luna trecută în mod afirmativ: „Da, avem un angajament în acest sens”, a spus Biden.

Întrebat cu privire la posibilitatea unei intervenţii militare americane pentru apărarea Taiwanului, în cazul unui atac din partea Chinei, preşedintele american Joe Biden a răspuns luna trecută în mod afirmativ: „Da, avem un angajament în acest sens”, a spus Biden.

Instabilitate din punct de vedere strategic

Generalul Milley a apreciat că întărirea Chinei reprezintă în factor destabilizator pentru planetă. „Intrăm într-o lume tripolară, cu SUA, Rusia şi China ca mari puteri”, a spus el. Cu trei actori în loc de doi, „există mai multă complexitate”, a adăugat Mark Milley.

Iar odată cu noile tehnologii precum inteligenţa artificială, rachetele hipersonice şi militarizarea spaţiului, „intrăm într-o lume care, în opinia mea, este potenţial mult mai instabilă din punct de vedere strategic” decât în ultimii 60 de ani.