Despre acest lucru a vorbit liberalul Robert Sighiartău. Acesta a dezbătut scenariul Băncii Mondiale pentru România, care ar arunca în aer prețurile la pompă și al gazelor naturale.

Robert Sighiartău a dezbătut scenariul Băncii Mondiale pentru România

„Când se va opri această pantă greșită legată de ecologia asta dusă la extrem, aproape la nivel de religie. Eu sunt un conservator, îmi place natura, vreau să conserv natura, dar, totuși, omul trebuie să fie în centru. Toate datele oferite de oameni de știință ne arată că lucrurile nu stau chiar așa. A fost o știre care a trecut neobservată, că a crescut volumul ghețarilor cu 5000 de mp la Polul Nord”, a declarat liberalul Robert Sighiartău, conform DCNews.

După acest mesaj, realizatorul Răzvan Dumitrescu a vorbit despre trecerea la verde și modalitatea în care acest lucru afectează costul vieții.

„Eu mă uit ce se întâmplă în ceea ce privește creșterea costului vieții dacă s-ar întâmpla ce scrie în acest document de la Banca Mondială. Am avea majorări pe cărbune cu 113%, motorină 62%, energie electrică 7%, benzină 50%, kerosen 54%, GPL 34%, gaze naturale 32%, petrol 51%. Și nouă ni se vorbește de creșterea nivelului de trai? Păi cum să mai cred eu politicianul care vorbește despre creșterea nivelului de trai, când astea sunt la baza întregii societăți. Aprinzi becul, te lovești de majorările astea”, a declarat acesta, potrivit sursei menționate.

De asemenea, Robert Sighiartău a spus că „Europa nu are o viziune economică de dezvoltare pe termen mediu și lung”.

„E clar că ceva nu e în regulă…E clar că, în acest moment, Europa nu are o viziune economică de dezvoltare pe termen mediu și lung, mai ales după șocul primit cu războiul din Rusia”, a completat Robert Sighiartău.

România a înregistrat cea mai mică creştere anuală a preţurilor de consum din regiune

O analiză realizată de economistul șef al Alpha Bank România arată că țara noastră a înregistrat în acest an, până în luna mai, cea mai mică creştere anuală a preţurilor de consum din regiune.

„Dobânda de politică monetară stagnează la nivelul din iunie 2022 în Cehia (7% pa), la nivelul din septembrie 2022 în Polonia (6,75% pa) şi Ungaria (13% pa) şi la nivelul din ianuarie 2023 în România (7% pa). Conform comunicatelor de presă de la ultimele şedinţe de politică monetară, băncile centrale afirmă că menţinerea acestor nivele (Ungaria, Polonia, România) sau a unora mai ridicate (Cehia) este necesară pentru o perioadă prelungită pentru ca aşteptările inflaţioniste să fie ancorate şi ţinta de inflaţie să fie atinsă într-o manieră sustenabilă. Toate băncile centrale monitorizează atent evoluţiile interne şi internaţionale şi îşi propun utilizarea instrumentelor de care dispun pentru stabilitatea preţurilor pe termen mediu”, este scris în buletinul lunar al Alpha Bank România, Macroeconomia „En detail”.