Având în vedere creşterea masivă a preţurilor la energie la nivel mondial, Comisia Europeană a decis să intervină şi să implementeze o serie de măsuri menite să vină în sprijinul consumatorilor persoane fizice, dar şi a întreprinderilor din ţările membre UE.

“Un răspuns prompt la creșterea prețurilor la energie cu care ne confruntăm în prezent, care este consecința unei situații excepționale la nivel mondial”

“Măsurile preconizate vor oferi un răspuns prompt la creșterea prețurilor la energie cu care ne confruntăm în prezent, care este consecința unei situații excepționale la nivel mondial. Acestea vor contribui la asigurarea unei tranziții energetice accesibile ca preț, juste și durabile pentru Europa, precum și la o mai mare independență energetică.

Investițiile în energia din surse regenerabile și în eficiența energetică nu numai că vor reduce dependența de combustibilii fosili importați, dar vor oferi și prețuri angro mai accesibile la energie, care să fie mai reziliente la problemele globale în materie de aprovizionare.

Tranziția către o energie curată este cea mai bună asigurare împotriva șocurilor viitoare asupra prețurilor, cum este cel cu care ne confruntăm în prezent, și trebuie accelerată, inclusiv din motive climatice”, transmite Comisia Europeană.

“Este important să îi protejăm pe consumatorii vulnerabili și să sprijinim societățile comerciale europene”

Acest set de măsuri poate fi luat de UE şi de statele membre pentru a aborda impactul imediat al creșterii prețurilor și pentru a ne consolida în continuare reziliența la șocuri viitoare, se precizează într-un comunicat.

“Creșterea prețurilor la energie la nivel mondial reprezintă o preocupare serioasă pentru UE. Pe măsură ce ieșim din pandemie și economiile încep să se redreseze, este important să îi protejăm pe consumatorii vulnerabili și să sprijinim societățile comerciale europene.

Comisia ajută statele membre să ia măsuri imediate pentru a reduce impactul acestei creșteri asupra gospodăriilor și a întreprinderilor în această iarnă. În același timp, identificăm alte măsuri pe termen mediu pentru a ne asigura că sistemul nostru energetic este mai rezilient și mai flexibil pentru a face față eventualelor volatilități cu care ne-am putea confrunta în viitor, pe parcursul tranziției.

Situația actuală este excepțională, iar piața internă a energiei a funcționat bine în ultimii 20 de ani. Însă trebuie să fim siguri că va continua să funcționeze și în viitor, transformând în realitate țintele Pactului Verde European, consolidându-ne independența energetică și îndeplinind obiectivele pe care ni le-am fixat în materie de climă”, afirmă Kadri Simson, comisarul european pentru Energie.

Principalele măsuri anunţate de Comisia Europeană

Măsurile anunţate de Comisia Europeană sunt atât pe termen scurt, cât şi pe mediu, notează stirileprotv.ro.

Din măsurile pe termen scurt, amintim:

  • sprijin de urgență pentru venituri acordat consumatorilor casnici,
  • ajutoare de stat pentru întreprinderi,
  • reduceri specifice în materie de taxe și impozite,
  • investiții în energia din surse regenerabile și în eficiența energetică,
  • posibile măsuri privind stocarea energiei și achiziționarea de rezerve de gaze naturale,
  • evaluarea actualei organizări a pieței energiei electrice.

La nivelul măsurilor ce trebuie implementate de termen mediu, Comisia Europeană a vorbit despre:

  • intensificarea investițiilor în energia din surse regenerabile, în renovări și în eficiența energetică și eficientizarea licitațiilor pentru sursele regenerabile de energie și a procedurilor de acordare de licențe și autorizații;
  • dezvoltarea capacității de stocare a energiei pentru a sprijini creșterea ponderii surselor regenerabile de energie, care este tot mai mare, inclusiv a bateriilor și a hidrogenului;
  • însărcinarea organismelor europene de reglementare în domeniul energiei (ACER) să analizeze avantajele și dezavantajele organizării actuale a pieței energiei electrice și să propună, dacă va fi cazul, recomandări Comisiei;
  • eventuală revizuire a Regulamentului privind securitatea aprovizionării pentru a asigura o utilizare și o funcționare mai bune a stocurilor de gaze în Europa;
  • analizarea beneficiilor potențiale ale unui sistem voluntar de achiziționare în comun de către statele membre a unor stocuri de gaze naturale;
  • înființarea unor noi grupuri regionale transfrontaliere în domeniul gazelor naturale care să analizeze riscurile din acest sector și să ofere consiliere statelor membre cu privire la elaborarea planurilor lor naționale de acțiune preventivă și de urgență;
  • consolidarea rolului consumatorilor pe piața energiei, oferindu-le posibilitatea de a-și alege și de a-și schimba furnizorul, de a-și genera propria energie electrică și de a constitui comunități energetice.