Recent, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a propus o nouă măsură anti-COVID-19 pentru stoparea epidemiei provocate de coronavirus. Concret, CNSU a propus testarea săptămânală a „tuturor angajațiilor din infrastructurile critice.”

Momentan, însă, autoritățile nu au informat câți oameni intră în această categorie și nici câți bani va aloca statul român pentru așa ceva.

CNSU propune testarea săptămânală a muncitorilor

Prin hotărârea adoptată miercuri, 5 decembrie, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a propus testarea tuturor salariaților din „instituțiile care gestionează infrastructura critică”. În prezent, nu s-au specificat exact instituțiile respective, nici numărul oamenilor care ar urma să fie verificați anti-COVID-19 și nici cine va sponsoriza financiar această propunere.

„Se propune ca, pentru preîntâmpinarea afectării activităţii autorităţilor/operatorilor economici deţinători de infrastructuri critice, prin acte administrative ale conducătorilor acestora, să fie dispuse măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 care să vizeze testarea săptămânală a tuturor angajaţilor, desfăşurarea activităţii în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măşti cu un grad mai ridicat de protecţie (FFP2) în zonele aglomerate”, a transmis CNSU despre prelungirea stării de urgență din România.

Unde va avea loc testarea săptămânală

Reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică au explicat că testarea săptămânală a angajaților va fi obligatorie doar în instituțiile care gestionează infrastructura critică, precum Centrala Nucleară de la Cernavodă. Oamenii care activează în unitățile de învățământ, administrație publică, poliție sau IGSU sunt excluși de la verificarea COVID-19.

„Orice entitate economică funcţională, care oferă produse, bunuri şi servicii de utilitate publică, vitale pentru întreaga societate şi a cărei distrugere, degradare ori aducere în stare de nefuncţionare produce un impact major în plan economico -social, la nivel micro și macro regional. Cu titlu de exemplu, Centrala de la Cernavodă este infrastructura critică”, au spus reprezentanții GCS.

Puteţi consulta aici anexa la hotărârea CNSU, care conţine toate restricţiile ce vor intra în vigoare în 2022, inclusiv referitoare la obligativitatea purtării numai a măştilor de tip medical sau FFP2.