În cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Victoria, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat a tras un semnal de alarmă. Mai exact, acesta i-a avertizat pe agenţii economici că riscă să îşi întrerupă activitatea, în contextul infectării unui mare număr de angajaţi, în cazul în care nu sunt respectate regulile sanitare.

Mai exact, Arafat susține că sectorul economic ar putea fi unul dintre cele mai afectate de pandemia de COVID, având în vedere faptul că mai multe persoane se infectează și sunt trimise în izolare acasă.

În acest sens, șeful DSU a făcut un apel ferm la respectarea normelor impuse de autorități, astfel încât să poată fi evitată o adevărată catastrofă.

„Unul din lucrurile grave ale acestei variante nu este numai un eventual impact pe sistemul sanitar – este impactul ei pe sectorul economic, care deja se vede în mai multe ţări. Şi anume, închide activităţi economice, prin îmbolnăvire în masă a personalului şi trimiterea lor la izolare, la domiciliu.

Dacă colegii într-un birou nu poartă mască şi unul este infectat şi stau opt ore împreună, fără mască, la sfârşitul zilei sunt toţi infectaţi şi s-ar putea ca peste două zile să fie toţi trimişi la izolare şi biroul respectiv s-a închis. Acelaşi lucru într-un restaurant, acelaşi lucru într-un magazin”, a arătat el în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Raed Arafat, avertisment pentru operatorii economici

În același timp, Raed Arafat a amintit și de una dintre recomandările CNSU, atât pentru administratorii infrastructurilor critice, cât şi pentru operatorii economici. Este vorba despre cea care prevede respectarea cu stricteţe a regulilor de sănătate publică.

Șeful DSU susține că în cazul în care regulile nu sunt rspectate, acest lucru ar putea duce la întreruperea activității economice. El a vorbit și despre purtarea măștilor de protecție, în spații aglomerate, precum săli de birouri, de ședință, dar și alte spații în care numărul de persoane este unul mai mare.

„Această prevedere permite administratorilor infrastructurilor critice să emită nişte decizii în interiorul structurilor lor, în care să impună şi testare, şi măşti FFP2 în zonele aglomerate. Asta înseamnă birouri cu mai multe persoane, locuri în care se discută, săli de şedinţă. Una din infrastructurile critice este centrala nucleară, de exemplu.

Nu îşi permite centrala nucleară să piardă oamenii în izolare şi să rămână fără ingineri şi fără personal, dacă se infectează mai mulţi deodată şi dacă trebuie să meargă în izolare, chiar şi la domiciliu”, a spus el.