Decizia zilei în România. Ce se va întâmpla cu certificatul verde? Senatul a hotărât acum

Senatul a respins certificatul verde COVID cu 67 de voturi ”pentru” și 60 de voturi ”împotrivă”. Pentru a fi aprobat, trebuia să obțină 69 de voturi ”pentru”. În momentul de față, proiectul trebuie redepus, acesta nu mai poate continua procesul legislativ.

Raed Arafat anunța că este nevoie de lege

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, anunțase anterior că bugetarii din România ar putea fi obligați să dețină un astfel de certificat pentru a putea merge în continuare la muncă. Acesta precizase, în ceea ce îi privește pe cei de la privat, că regulile impuse în sectorul public vor fi aplicate și în acest sector.

„La angajaţi nu se aplică aceste reguli (măsurile luate recent privind accesul în baza certificatului verde, la unele activităţi – n.r.) pentru că aici trebuie lege şi legea se dezbate în Parlament. Am auzit că sunt amendamente, se lucrează, dar intenţia este fie te vaccinezi, fie te testezi periodic. Dacă trece legea în forma pe care o cunosc, ești testat pe banii tăi, trecut prin boală sau vaccinat.

Legea privind certificatul verde este depusă pentru anumite categorii de personal, acum înţeleg că sunt propuneri de extindere la mai mult, încă nu ştiu discuţiile din Parlament. Nu am fost să aud ce se discută acolo, dar aşteptăm să vedem forma finală. Pe sectorul privat normal că nimeni nu o să oblige sectorul privat să testeze angajaţii, dar sectorul privat probabil că va face acelaşi lucru ca sectorul public. (…)

Este în final, o alegere. Nu este ca în unele ţări unde vaccinul este obligatoriu (…). Nu există testare acolo, există vaccinare sau nu mai lucrezi. România merge pe o soluţie, cel puţin cum e depusă legea, din ce ştiu, este vaccin sau, în final, testare”, a declarat Raed Arafat la TVR.

Propunerea CNSU

Amintim că în data de 22 octombrie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat o hotărâre prin care propune ca angajații la stat și cei din clădiri de birouri private să poată avea acces la job doar cu Certificatul verde, mai precis dacă fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării.

”Se propune reglementarea accesului angajaților în toate sediile instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatorii economici cu capital public, precum și în clădiri de birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan, prin limitarea acestuia doar la persoanele care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării.”, se arată în hotărârea CNSU.