Adoptarea de către Senatul SUA, joi, a unei rezoluţii care recunoaşte genocidul armean „pune în pericol viitorul relaţiilor” între Turcia şi SUA, a avertizat Ankara, care a respins termenul de „genocid”, relatează AFP.

„Comportamentul anumitor membri ai Congresului american dăunează relaţiilor turco-americane (…) Rezoluţia americană care a trecut astăzi în Senat pune în pericol viitorul relaţiilor noastre bilaterale”, a postat pe Twitter directorul de comunicare al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun.

Nimeni nu s-a opus adoptării rezoluției în senatul SUA

Senatul SUA a adoptat joi în unanimitate o rezoluţie care recunoaşte genocidul armean, după ce Camera Reprezentanţilor a luat o decizie similară cu o majoritate zdrobitoare, un vot care a provocat şi el reacţia vehementă a Turciei.

Adoptarea, cu 405 voturi din 435, a acestei rezoluţii de către Camera Reprezentanţilor, pe 30 octombrie, a provocat furia Ankarei, care a denunţat o „insultă” şi o măsură care „nu are nicio valoare”.

Textul face apel la „comemorarea genocidului armean” şi la „respingerea tentativelor (…) de a asocia guvernul american la negarea genocidului armean”, în cadrul unei rezoluţii nelegislative care a fost anterior blocată de mai multe ori în Senat de aliaţii republicani ai preşedintelui Donald Trump.

Nimeni nu s-a opus joi adoptării rezoluţiei, propusă de un democrat, Bob Menendez.

„Sunt fericit că această rezoluţie a fost adoptată într-o epocă în care există încă supravieţuitori ai genocidului care vor putea vedea că Senatul recunoaşte ceea ce au îndurat”, a declarat senatorul în hemiciclu, în cadrul unui discurs pe care l-a întrerupt din cauza emoţiei.

Genocidul armean este recunoscut de circa treizeci de ţări şi de comunitatea istoricilor. Potrivit estimărilor, între 1,2 milioane şi 1,5 milioane de armeni au fost ucişi în timpul Primului Război Mondial de trupele Imperiului Otoman, aliat pe atunci cu Germania şi Imperiul austro-ungar.

Turcia refuză însă utilizarea termenului „genocid”, evocând masacre reciproce pe fondul războiului civil şi al foametei care s-au soldat cu moartea a sute de mii de oameni în ambele tabere.