Luni, 23 mai, magistrații de la Înalta Curtea de Casație și Justiție au judecat recursul formulat de Elena Udrea și Rudel Obreja împotriva condamnării lor din dosarul penal „Gala Bute”.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au amânat luni, 23 mai, judecarea dosarului în care este implicată fostul ministru Elena Udrea

În 16 mai completul de cinci judecători care dezbate acest dosar, a respins cererea de suspendare temporară a efectelor deciziei definitive din dosar în cazul fostului șef al FRB, Rudel Obreja.

„Respinge cererea formulată de recurentul condamnat Obreja Rudel privind suspendarea executării deciziei penale nr. 93 din data de 5 iunie 2019, pronunţate de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul nr. 2303/1/2017. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 16 mai 2022. Amână judecarea cauzei şi acordă termen la data de 23 mai 2022, ora 13:00”, se arată în minuta de luni a judecătorilor.

La rândul său apărarea Elenei Udrea  are o cerere similară dar care nu a putut fi discutată atunci, ca în cazul lui Obreja, pentru că în cazul Elenei Udrea nu s-a îndeplinit corespunzător procedura de citare.

Fiind cereri similare, iar instanța stabilind deja în cazul uneia, pe de-o parte apărarea Elenei Udrea își poate pregăti mai eficient apărarea pentru termenul din 23 mai iar pe de altă parte instanța urmează să ia o a doua decizie pe o cerere cu același obiect în cadrul recursului în casație.

Un complet de cinci judecători de la instanța supremă, a continuat, în 16 mai, dezbaterile în cazul celei de-a doua căi extraordinare de atac a Elenei Udrea și a lui Rudel Obreja, introduse la instanță imediat după condamnarea lor definitivă în dosarul Gala Bute și după ce CCR a dictat deciziile de neconstituționalitate privind componența completurilor de judecată.

Elena Udrea nu a fost prezentă la proces

Amintim faptul că, săptămâna trecută, judecătorii ÎCCJ au respins solicitarea făcută de Rudel Obreja de a fi judecat în libertate.

De asemenea, tot săptămâna trecută, Elena Udrea, ce așteaptă finalizarea procesului de punere în executare a mandatului european de arestare, a refuzat să participe la procesul de la Înalta Curte de Justiție și Casație. Aceasta a invocate atunci „motive personale”.

Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, a spus că fostul ministru nu a participat nici la termenul de astăzi.

„Clienta mea refuză, în continuare, să fie prezentă, prin videoconferință, în sala de judecată. Mi-a transmis că a luat această decizie din motive personale”, a declarat Veronel Rădulescu într-un interviu acordat Libertatea.