O lege cheie a picat în Camera Deputaților. Deputații au respins proiectul privind parteneriatul civil. Camera Deputaților a fost  în calitate de cameră decizională. Împotriva proiectului de lege au votat 229 de deputați, 57 au votat pentru și 6 s-au abținut, susține Digi24.

Proiectul stabilea regimul juridic al parteneriatului civil, prin instituirea principiilor, efectelor încheierii acestora și procedurile care ar fi urmat să fie aplicate de organele competente în privința încheierii și încetării parteneriatelor civile.

Doar parlamentarii USR PLUS au votat pentru reglementarea parteneriatului civil. Liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, a explicat că în interiorul grupului sunt două curente de opinii. La râdul său, deputatul PNL Daniel Gheorghe a susținut, în timpul dezbaterilor privind proiectul de lege, că parteneriatul civil reprezintă „o instituție surogat care parazitează dreptul civil”.

Parteneriatul civil a fost construit ca o formă de a păcăli societatea

„Parteneriatul civil a fost construit ca o formă de a păcăli societatea pentru căsătoriile între persoanele de același sex. Este o inițiativă care subminează căsătoria și familia. Dar care sunt bazele? O să vă spun câteva lucruri interesante. Pot să vă vorbesc despre declinul Imperiului Roman. Și declinul nu s-a produs din cauza invaziilor germanicilor ci datorită declinului moral. Și acest declin moral a fost oprit de creștinism prin familia creștină, prin valorile morale creștine”, a spus liberalul.

Deputatul AUR Ilie Coleșa a afirmat că „parteneriatul civil nu se adresează cuplurilor heterosexuale, ci de același sex”.

„Ni se spune că natalitatea ar fi în pericol dacă nu adoptăm parteneriatul civil. Natalitatea este distrusă și de acest concept prin care familia tradițională este bagatelizată, lovită, distrusă în mod sistematic. Această inițiativă are scopul de distrugere a familiei tradiționale. Trebuie să păstrăm familia tradițională, este copyrightul nostru, a declarat Coleșa.

USR-PLUS cere să nu mai fim codașii Europei

Deputatul USR PLUS Simina Tulbure a declarat, în timpul dezbaterilor, că partidul pe care îl reprezintă susține acest proiect de lege.

„Hai să ne revenim, să fim în UE! De ce să fim codaşii Europei? Dacă vrem să creştem natalitatea, atunci vom reglementa şi parteneriatul civil. USR PLUS este pentru reglementarea parteneriatului civil, pentru că România trebuie să fie o ţară care se dezvoltă”, a spus Tulbure.

Deputatul PSD Dumitru Coarnă a susţinut că acest proiect nu este prioritar.

„Nu este prioritar pentru societatea românească o discuţie de acest tip. Din perspectivă religioasă, familia se întemeiază între un bărbat şi o femeie. Eu cred că trebuie să ne concentrăm pe principalele probleme: criza sanitară”, a afirmat Coarnă.