În 2020, pe când România se afla în starea de urgenţă şi apoi de alertă, autorităţile au interzis tăierea utilităţilor, fie că este vorba despre energie electrică, gaze, apă curentă, canalizare sau salubrizare.

Restanţierii la energie electrică şi gaze vor putea fi din nou debranşaţi, a decis Guvernul

În urmă cu o săptămână, pe 5 august 2021, la presiunea furnizorilor, din cauza abuzurilor şi a restanţelor uriaşe acumulate, Guvernul a adoptat un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede abrogarea acestor măsuri atunci când vine vorba despre energie electrică şi gaze naturale.

Furnizorii s-au plâns că, după un an şi aproape trei luni, s-au acumulat datorii de aproape 1 miliard de lei, la plata facturilor la curent şi gaze şi, în plus, nu au pârghii legale pentru a recupera sumele restante, scrie Gândul.

Prin OUG 84/2021 a fost abrogat aliniatul (1) al art. 72 din Ordonanța de Urgență nr. 70/2020: „pe perioada stării de alertă, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situația în care este incident un motiv de debranșare/deconectare, amână efectuarea acestei operațiuni până la încetarea stării de alertă”.

Prevederea din OUG nr. 84/2021 intră în vigoare după o perioadă de tranziție de 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv din 6 august, perioadă stabilită pentru a permite achitarea restanțelor.

Un bloc nu poate fi debranşat dacă restanţierii la plata apei au contracte individuale

Indiferent de starea de alertă, legea stipulează totuşi că un bloc întreg nu poate rămâne fără apă curentă dacă locatarii care nu-şi plătesc facturile au încheiate contracte individuale. Asta pentru că a rămas în vigoare cel de-al doilea aliniat al art 72 din OUG 70/2020, care prevede că “pe perioada stării de alertă, operatorii de apă, canal și salubritate asigură continuitatea furnizarea serviciilor de utilități respective, iar în situația în care este incident un motiv de debranșare/deconectare, amână efectuarea acestei operațiuni până la încetarea stării de alertă”.

Legea nr. 241/2006 privind serviciul de alimentare cu apă și de canalizare prevede faptul că, în cazul în care într-un bloc sunt încheiate contracte individuale, și nu unul colectiv, al asociației, cu furnizorul, acesta nu poate opri furnizarea apei sau nu poate sista serviciul de canalizare în toată unitatea locativă.

Restanţierii la apă trebuie debranşaţi individual în acest caz. Operatorii au dreptul să sisteze furnizarea acestor servicii clienților care nu achită contravaloarea acestora în cel mult 30 de zile calendaristice de la data expirării termenului de plată a facturilor, prin debranșarea de la rețelele publice de distribuție a apei ori de la rețelele publice de canalizare.